vestnik

Pazite se klopov  

I.B./NIJZ, 3. 4. 2018
Pixabay
Po sprehodu v naravi se temljito preglejte.
Aktualno

Med Slovenci vsako leto 6000 novih primerov lymske borelioze, kar nas uvršča med najbolj ogrožene populacije na svetu. 

S pomladjo se poleg toplejšega vremena v naravi pojavlja vse več klopov, kar povečuje verjetnost okužb s povzročitelji bolezni, ki jih zajedavci prenašajo. Slovenija spada med države, kjer je verjetnost okužb visoka, najpogostejši bolezni, ki jih klopi prenašajo, pa sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis.


Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, letno v Sloveniji zabeležimo do več kot 6000 novih primerov lymske borelioze. Glede na pojavnost, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, smo Slovenci najbolj ogrožena populacija v svetu. Pred to boleznijo se lahko zaščitimo z dolgimi oblačili, repelenti in tako, da prisesane klope čimprej odstranimo. Okužba se navadno začne z rdečino, ki se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Zdravljenje lymske borelioze se zdravi z antibiotiki.


Klopni meningoencefalitis se prenaša z vbodom okuženega klopa, prva faza se prične približno teden dni po vbodu, simptomi pa so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in vročina. Večino bolnikov navadno po krajšem obdobju izboljšanja spremlja še slabost, bruhanje, tresenje rok in jezika. Pred klopnim meningoencefalitisom se lahko zavarujemo s cepljenjem, vendar po slednjem v Sloveniji posega manjše število ljudi. Sicer pa se Slovenija po pogostosti te bolezni uvršča v sam evropski vrh.
Med redkimi primeri bolezni, ki jih prenašajo klopi, pa je tudi humana granulocitna anaplazmoza. Simptomi so precej podobni kot pri klopnem meningoencefalitisu, pojavljajo se predvsem glavobol, povišana telesna temperatura ter hude bolečine v sklepih in mišicah. Tudi ta bolezen se zdravi z antibiotiki.

Pixabay
Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja pred klopi. 
Klopi, okužbe, simptomi