vestnik

PCT pogoj tudi za dijake? Stroka je za

Vestnik, 10. 8. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Samotestiranje bo na voljo učencem zadnje triade osnovne šole, kako pa bo z dijaki?
Aktualno

September in novo šolsko leto se nezadržno približujeta, še vedno pa ni jasno, po kakšnem modelu bo potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah.

Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje z Matejo Logar na čelu je po poročanju Televizije Slovenije vladi predlagala, da bi tudi v srednjih šolah za dijake veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Na to so se že odzvali v društvu ravnateljev srednjih šol. Predsednica Nives Počkar je za nacionalno televizijo povedala, da so ravnatelji zaskrbljeni in opozarjajo, da je to popolnoma neizvedljivo. Menijo, da je protokol PCT kot pogoj za k pouku pretiran, otroci pa da bodo ostajali doma. Prav tako ni jasno, kdo in kdaj naj bi potrdila preverjal. Ob vstopu v šolo je po besedah Počkarjeve to nemogoče. 

Za učence zadnje triade osnovne šole bo še naprej veljalo samotestiranje, testirati pa se morajo tudi zaposleni, ki niso cepljeni. Še vedno ni znano, kdo bo kril stroške testiranja zaposlenih, kajti od 23. avgusta brezplačnega testiranja ne bo več. Med izjemami bodo uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Sredstva za hitre teste se bodo iz proračuna zagotavljala tudi za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oz. niso polno cepljeni, lahko pa "povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje". 

Ravnatelji naj bi informacije o načinu pouka prejeli zadnji teden v avgustu. Šolska ministrica Simona Kustec se na očitke, da je organizacija prepozna in ne vključuje predlogov ravnateljev, po poročanju Televizije Slovenija še ni odzvala. Znano ni niti, katerim predlogom svetovalne skupine bo ministrstvo sledilo.

simona kustec bobo2
Bobo
Simona Kustec

pouk začetek-šolskega-leta simona-kustec društvo-ravnateljev-srednjih-šol