vestnik

Pečečnikov klub podjetnikov v partnerstvo s pomurskimi občinami

Rok Šavel, 6. 4. 2023
Aleš Cipot
SBC pri vas
Aktualno

Klub slovenskih podjetnikov - SBC v dvorcu Rakičan izvedel okroglo mizo in podpisal pogodbo o sodelovanju s pomurskimi občinami.

Klub slovenskih podjetnikov - SBC, ki združuje okoli 400 podjetij, med njimi tudi precej pomurskih, je v rakičanskem dvorcu izvedel terenski obisk v okviru dogodkov "SBC pri vas". SBC, ki ga vodi Joc Pečečnik, želi na ta način povečati svoj vpliv in podjetniško miselnost ter spodbuditi povezovanje vseh deležnikov, ki tako ali drugače vplivajo na poslovno okolje. V zadnjih mesecih so sicer v SBC okrepili aktivnosti in na nek način tudi pritisnili na vlado, od katere pričakujejo posluh in dobre ukrepe, v tem kontekstu pa je vredno spomniti tudi na verbalno izmenjavo med Pečečnikom in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je odmevala v času novoletnih praznikov. Pečečnik je namreč izrazil upanje, da bo vlada Robeta Goloba začela razmišljati "malo manj socialistično", Klakočar Zupančičeva pa mu je vrnila žogico z izjavo, da naj Pečečnik in "njemu podobni" razmišljajo malo manj kapitalistično.

PREBERITE ŠE:

Podjetniki stopnjujejo pritisk na Golobovo vlado. Pavlinjek: Želimo, da vlada obrne ploščo

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

Kakšno je stanje v Pomurju?




O potrebah, izzivih, težavah in dobrih praksah v lokalnem okolju so izvedli okroglo mizo v Rakičanu, na kateri so sodelovali Štefan Pavlinjek iz družbe ROTO, sicer tudi član upravnega odbora SBC, Sabina Sobočan iz podjetja Varis, ravno tako članica SBC, župan soboške občine Damjan Anželj, beltinski župan Marko Virag in puconski župan Uroš Kamenšek. Govora je bilo o kadrovski problematiki, prenovi izobraževalnega sistema, davčni politiki in konkurenčnosti države. "V tujini več ne tekmujemo podjetja, ampak tekmujejo države med seboj," je med drugim poudarila Sobočanova, ki ocenjuje, da je za vzpostavitev konkurenčnega okolja pristojna predvsem država. Virag je spomnil na zastoj pri projektu ILC - logistični center v Beltincih, ki se ne premakne z mrtve točke in izpostavil pomen kontinuitete na vladi. "Na žalost se v letu 2023 še vedno pogovarjamo o vlaganju v osnovno infrastrukturo, morali pa bi se o digitalizaciji in umetni inteligenci," je med drugim opozoril beltinski župan. Anželj je kot problem navedel, da v Pomurju nimamo univerze, kot priložnost pa navedel znanstveni laboratorij za raziskavo novih materialov, pri čemer lahko vlogo po njegovem mnenju odigra Cerop, ki ima veliko surovin. Omenil je tudi projekt Talent center po vzoru sosednjih držav kot orientacijsko platformo za mlade. Kamenšek je izrazil obžalovanje, da so župani med dvema ogenjema - na eni strani namreč poznajo potrebe gospodarstva, na drugi strani pa jim državne institucije vežejo roke pri sprejemu prostorskih aktov. "Ne vem, ali se na nacionalnem nivoju ne zavedajo tega? Gospodarstvo tega časa nima," je med drugim dejal v razpravi puconski župan, katera občina se že 13 let ukvarja s sprejemom občinskega prostorskega načrta. Pavlinjek, ki se je trudil ohranjati optimizem in je v razpravi poudarjal dobro sodelovanje med župani in gospodarstvom ter kvaliteto življenja v regiji, pa je spomnil tudi na potrebo po ustanovitvi pokrajin, ki bi veliko navedenih težav odpravila.

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

sbc, klub-slovenskih-podjetnikov, podpis-pisma-o-nameri
Aleš Cipot
SBC pri vas

Oglasila sta se tudi lendavski župan Janez Magyar, ki je spregovoril o pripravi novega občinskega prostorskega načrta, o financiranju dijaškega in študentskega dela v podjetjih kot primer dobre prakse ter o reševanju izziva pri zagotovitvi kadrov za novo investicijo družbe Lek v Lendavi, in Metod Grah, lastnik Term Vivat, ki je razkril potek težke borbe z državo glede njegove pobude o uvedbi kapice na ceno električne energije, o čemer smo na Vestnik.si intenzivno poročali.

Dogodek so zaključili s podpisom pisma o nameri o partnerstvu na področju gospodarstva med posamezno občino in SBC - Klubom slovenskih podjetnikov. Gre za pismo protokolarne narave, brez finančnih učinkov, s čimer se tako občine kot SBC zavežejo k sodelovanju na področju povezovanja gospodarstva v občini, pri izmenjavi dobrih praks, informacij in podporo pri razvoju lokalnega okolja ter policentričnega razvoja Slovenije.

sbc-klub-slovenskih-podjetnikov dvorec-rakičan pomurske-občine pismo-o-nameri
Kaj zdaj berejo drugi