vestnik

Permisivna vzgoja je naredila veliko škode 

Adriana Gašpar, 28. 3. 2018
Osebni Arhiv
Psihologinja Zdenka Zalokar Divjak že 38 let proučuje medosebne odnose. 
Aktualno

Dobra mama je ljubeča in stroga mama, pravi psihologinja Zdenka Zalokar Divjak.

Kako lahko mlade mamice, ki so vzgojene v permisivni vzgoji, svoj vzorec vzgoje spremenijo?
To je težava, ker vsi želimo na lep način vzgajati otroke, biti prijazni in spoštljivi. Želimo, da bi nas otroci spoštovali in tudi ubogali, vendar, če želimo to doseči, mora biti mama vzor, ideal in predvsem avtoriteta. To pomeni, da ni vključena samo čustvena podlaga, na podlagi katere otrok čuti bivanjsko varnost, ampak čuti tudi osebo, na katero se lahko zanese ob življenjskih neprilikah pa tudi ob lepih stvareh. To, da ima otrok zaupljiv odnos s starši, je bistveno. Če tega ni, če otrok ne čuti, da je mama steber, ki stoji v življenju, si bo avtoriteto poiskal nekje drugje.
Kje pa si jo ponavadi poiščejo?
Otroci odraščajo v dobi medijev, računalnikov, interneta, kjer je veliko navideznih prijateljev, idolov; ki vsi nekaj obljubljajo in kažejo, kako se treba zabavati, biti lepši od drugih, kjer so glavna tarča mlade deklice. Veliko je ljudi, ki dajejo vtis, kako zlahka so prišli do uspeha. In tu nastopijo starši, da določijo otroku prioritete. Ali so to šolske obveznosti, učenje in potem zabava, ali pa je zabava steber, na katerega se otrok naslanja.
Ampak to, kakšen steber si kot mama, je verjetno odvisno tudi od tega, iz kakšne družine ti izhajaš, od primarne družine, ali se motim?
Primarna družina je zelo pomembna, vendar je treba upoštevati, da pa je vsak otrok tudi osebnost zase. Seveda bo imel lažjo pot v življenju, če bo dobil dobro odskočno desko v družini, ni pa to usodno stanje. Moramo priznati, da v psihologiji in pedagogiki velikokrat premalo razmišljamo o razvoju vsake osebnosti, ki se, glede na življenjske okoliščine, lahko tudi odloča, kaj bo naredila s sabo. To je samovzgoja.
Več v tiskani izdaji.