vestnik

(FOTO) Srečanje vernikov treh držav v Beltincih: Škof Štump pravi, da državnikov in politikov ne bodo vabili

Majda Horvat, 11. 3. 2022
Jure Zauneker
Srečanje škofov v Beltincih.
Aktualno

Škofje, murskosoboški Peter Štumpf, varaždinski Bože Radoš in györski Andras Veres, danes v Beltincih o srečanju vernikov Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Prinesli bodo relikvije Sv. Ladislava.

Danes je potekalo srečanje treh odborov za pripravo verskega srečanja Slovencev, Hrvatov in Madžarov 8. oktobra v Beltincih, po katerem so škofje, murskosoboški Peter Štumpf, varaždinski Bože Radoš in györski Andras Veres, pred cerkvijo v Beltincih podali izjavo. 

beltinci, tiskovna-konferenca, ogled-cerkve
Jure Zauneker
Srečanje škofov v Beltincih.

Peter Štumpf je povedal, da ko so se slovenski škofje znotraj Slovenske škofovske konference pogovarjali o možnosti tradicionalnem srečanju med slovenskimi in hrvaškimi vernikov, so v posebnem, preroškem uvidu na težke čase tudi dorekli, da bi na to srečanje povabili glede na sosedstvo tudi madžarske vernike. »Katoliška cerkev po svoji naravi, ki je univerzalna, ne more ostati imuna na to situacijo,« je poudaril Štumpf. Kajti Kristus, njen ustanovitelj, je pred smrtjo molil za njeno edinost, kar zavezuje, da kristjani delajo za edinost tako v ekumenskem kot družbenem pomenu.

beltinci, tiskovna-konferenca, ogled-cerkve
Jure Zauneker
Srečanje škofov v Beltincih.

Zato so škofje na današnjem srečanju izbrali tudi moto oktobrskega srečanja, ki je: Skupaj na poti vere.

»Gre izključno za srečanje vernikov, in kot v preteklih na takšna srečanja škofje niso vabili državnikov in drugih politikov, jih tudi tokrat ne bomo vabili v Beltince,« je izjavil Škof. Kljub vsemu pa, tako škof, lahko v duhu sinode pride v Beltince vsak z dobro voljo in plemenitim namenom ter s čutenjem, da nam solidarnost in enotnost med narodi obetata prihodnost.

beltinci, tiskovna-konferenca, ogled-cerkve
Jure Zauneker
Srečanje škofov v Beltincih.

Škof Andras Veres je povedal, da se že veseli srečanja vernikov v Beltincih. Izpostavil je, da v sombotelski škofiji živi veliko ljudi, ki imajo v Sloveniji sorodnike in prijatelje ter da je vera in prijateljstvo tisto, kar povezuje. Povedal je še, da so se verniki iz treh držav enkrat že srečali in sicer v kraju Marija Bistrica na Hrvaškem in da se bodo z veseljem udeležili srečanja v Beltincih. Nanj bodo prinesli tudi relikvije Sv. Ladislava, ki jih hranijo v györski škofiji, da jih bodo lahko skupaj častili.

Božo Radoš je izpostavil sosedstvo in prijateljstvo ter poudaril, da prihajajo kot bratje kristjani z namenom, da se povežejo v skupnem slavju svete maše. »V teh dneh smo priča, da se meje lahko prestopajo na dva načina, lahko se porušijo in prestopijo s tanki, torej s tistim, kar ubija. Meje pa se lahko odprejo s prijateljstvom, ljubeznijo,« je dejal Radoš.

beltinci, tiskovna-konferenca, ogled-cerkve
Jure Zauneker
Srečanje škofov v Beltincih.

srečanje-vernikov beltinci škofje