vestnik

Petrijan tudi uradno kandidat SDS za soboškega župana  

Timotej Milanov, 3. 10. 2018
Timotej Milanov
Na javni tribuni so razpravljali Bojan Petrijan, Anton Štihec in Drago Rajbar. 
Aktualno

V mestni opoziciji kritični do župana Aleksandra Jevška in mestnih svetnikov, ki ga podpirajo.   

V Slovenski demokratski stranki, Novi Sloveniji in Modri listi Antona Štihca so pripravili javno tribuno z naslovom Združeni za boljše življenje v mestni občini Murska Sobota.


Nekdanji direktor mestne uprave in kandidat SDS za soboškega župana Bojan Petrijan, ki bo na volitvah nastopil s sloganom Zate Sobota, je bil med drugim kritičen do visokih cen komunalnih storitev v mestni občini. »Če se cene v enem mandatu zvišajo za 60 odstotkov, smo lahko zaskrbljeni,« pravi in dodaja, da so bile cene določene leta 2013. Po menjavi na vrhu mestne občine po zadnjih lokalnih volitvah se je zamenjalo vodstvo javnega podjetja Komunala, v katerem po Petrijanovih besedah ni transparentno ločene javne in tržne dejavnosti, ker po njegovem mnenju omogoča nepregledno prelivanje denarja.

d52f1f3f252eb3495f1a30976304e8a7
Timotej Milanov
Javne tribune so se udeležili tudi predsednik regijske koordinacije SDS Karel Šoš ter mestna svetnika SDS Andrej Mešič in Aleš Kornik.


Mestni svetnik Anton Štihec je k temu med drugim še dodal, da se dobiček, ki ga javno podjetje ustvarja na podlagi višjih cen, ne pozna pri nižjih položnicah, temveč ga porabljajo za nakup nepotrebnih stvari, kot je snežni top.
»Dogajajo se stvari, kot je davek na dež,« je bil kritičen predstavnik NSi Drago Rajbar, ki prav tako opozarja na zvišanje cen komunalnih storitev, po njegovih podatkih se je znesek na položnici v zadnjih letih s 16 evrov ponekod povzpel na 60 evrov.
Petrijan je pri tem ponovil tudi očitek o tem, da so nekateri mestni svetniki iz vrst strank, ki podpirajo župana Jevška, tudi direktorji javnih zavodov, kar, kot pravi, pomeni, da sami lahko odločajo o proračunih teh zavodov. Štihec še meni, da razen ene prireditve sedanjemu županu ni uspelo oživiti mestnega središča, kot je obljubljal pred volitvami.

629deeb75c0ed76cc520a9501be07ea6
Timotej Milanov
Javna tribuna SDS


Petrijan in Štihec, ki sta si pred leti kot župan in direktor mestne uprave prizadevala za širitev sistema daljinskega ogrevanja in koriščenje geotermalne energije v mestni občini, še izpostavljata, da soboški sistem daljinskega ogrevanja propada, saj so se po Petrijanovih besedah odklopili nekateri pomembni odjemalci, kot je Zavarovalnica Triglav. Vzrok za tako stanje pa pripisujeta tudi potezam mestne uprave, ki je po njunem mnenju zaustavila širitev sistema daljinskega ogrevanja, zaradi česar so stanovalci večstanovanjskih objektov začeli problematiko reševati sami.

bb557dce6ecd4453b6c770d401005b79
Timotej Milanov
Javna tribuna SDS


Sodelujoči na javni tribuni so bili kritični tudi do projekta postavitve paviljona Expano, saj menijo, da ta finančno ne bo vzdržen. S prvotno predvidenih 1,6 milijona se je po njihovi oceni projekt do danes podražil na skoraj 6 milijonov evrov. »Expano je zelo tvegan projekt, podjetniki se v kaj takega ne bi spustili,« pravi Petrijan, ki izpostavlja, da bo kljub evropskim sredstvom za vzdrževanje objekta občina porabila 400 tisoč evrov na letni ravni.
Štihec zaenkrat še ni povedal, ali bodo v Modri listi podprli Petrijana kot županskega kandidata, ali pa bodo na volitvah nastopili s svojim kandidatom.

politika sds Bojan Petrijan župan MURSKA SOBOTA