vestnik

Petrovska občina ima vsaj 4,5 milijona evrov dolga 

Janko Votek, 20. 4. 2018
Vestnik
Tabelo je pripravilsvetnik petrovske občine Milan Horvat.
Aktualno

Občina Gornji Petrovci, ki šteje dobrih 2000 prebivalcev, ima, po naših podatkih, ob glavnici, ki znaša 3,5 milijona evrov, dober milijon evrov zamudnih obresti. 

»Občina Gornji Petrovci je v zadnjih petih letih »pridelala« več kot milijon obresti, če k temu prištejemo že plačane obresti, so bile do sedaj občinske javne finance oškodovane za dober milijon in pol evrov, kar znaša slab letni občinski proračun. Če povemo drugače, za toliko so se podražile vse storitve, ki smo jih opravili za najete kredite. To ni skrbno gospodarstvo,« je pojasnil Milan Horvat, ki nasprotuje sprejemu rebalansa letošnjega proračuna. Obveznosti in stroški so razvidni iz preglednice.



Po izračunih petrovskega svetnika Milana Horvata je občina Gornji Petrovci od leta 2007 do 2017 ustvarila 5.451.324 evrov terjatev, ki so v izvržbi. Do sedaj je bilo odplačanih 1,8 milijona evrov glavnice in 564.521 evrov zamudnih obresti, pri čemer dolg Pindže d.o.o, ki je trenutno v stečaju v izračune ni vključen. Zaradi zelo počasnega in neodgovornega odplačevanja dolga v izvršbi je občina v zadnjih petih letih prišla v neugoden finančni položaj, saj finančne obveznosti zaradi izvršb in s tem povezano rastjo zamudnih obresti raste iz dneva v dan.

74d7bf28fcafa75a558b16352ac4c6c9
Bernarda Peček
Franca Šlihtubra sicer podpira večina svetnikov.

Letne obresti že znašajo 281.737 evrov in jih občina več ne more pokrivati z rezerviranimi sredstvi v proračunu v višini 230.000 evrov. Opisane in prikazane so javno dostopne terjatve, ki so že v postopku izvršbe. Neevidentirane pa ostajajo zapadle terjatve, ki še niso v izvršbah in so ocenjene na več kot 500.000 evrov brez zamudnih obresti.

dolg občina gornji petrovci franc šlihthuber milan horvat