vestnik

(PGD KOROVCI) Na gasilski olimpijadi želijo Izboljšati rezultat s Finske

Damjana Nemeš, 30. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Zadnja dva meseca priprav bodo izvajali ob pomoči kondicijske trenerke.
Aktualno

Enota Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Korovci člani B složno deluje še iz časov, ko so postali pionirji. Njihova povezanost, trdo delo skozi vsa leta in pripadnost gasilstvu so vodili do tega, da so se drugič v enaindvajsetih letih v skoraj enaki zasedbi uvrstili na gasilsko olimpijado, ki velja za najprestižnejše tekmovanje v gasilstvu. Prvič jim je to uspelo leta 2001, ko so odpotovali na Finsko, drugič pa letos, ko bodo skupaj z ostalimi gasilskimi enotami zastopali barve slovenske gasilske reprezentance na olimpijadi v Celju.

Uvrstitev na gasilsko olimpijado je ekipi članov B korovskega gasilskega društva uspela aprila letos s četrtim osvojenim mestom na izbirnem tekmovanju v Slovenski Bistrici. »Na tem tekmovanju se je pomerilo osem ekip, mi smo vajo izvajali četrti po vrsti. Vedeli smo, da moramo biti prvi, če se želimo uvrstiti na olimpijado. Ker so se rezultati vseh ekip sproti objavljali na spletu, smo takoj ob prihodu s poligona vedeli, da nam je uspelo. Začetna evforija je bila seveda prisotna, začeli smo vriskati in se veseliti, vseeno pa je bil rezultat glede na našo izkušenost nekako pričakovan,« je povedal Robert Rojko, predsednik PGD Korovci. Dosežek tako ni le plod sreče, saj so bili korovski gasilci že šestkrat regijski prvaki v gasilsko-športnih disciplinah, leta 2008 so postali državni podprvaki in dvakrat tudi pokalni podprvaki, z dvema ekipama so na državni ravni tekmovali v spajanju sesalnega voda, odlične rezultate pa vseskozi dosegajo tudi na številnih drugih gasilskih tekmovanjih. »Začetna evforija se je sedaj že prevesila v odgovornost, saj vemo, koliko truda je potrebnega za dosego takega uspeha. Prav tako nas do udeležbe na olimpijadi čaka še veliko stvari, ki jih moramo urediti, predvsem dokumentacijo, opremo, različne pogodbe, nenazadnje se moramo uskladiti tudi z delodajalci o dopustih, saj bomo en teden preživeli v Celju,« je povedal Roman Wolf, ki v društvu opravlja funkcijo sekretarja. Poleg omenjenega jih čaka še kup treningov in priprav, ki jih redno, vsaj trikrat tedensko, opravljajo na atletski stezi na Cankovi, kjer smo jih v času našega obiska tudi ujeli.

pgd-korovci, gasilci, gasilska-olimpijada
Vanesa Jaušovec
Ekipa korovskih gasilcev je na olimpijadi na Finskem, ki je potekala pred več kot dvema desetletjema, v takratni konkurenci članov A dosegla končno osmo mesto. Letos si želijo na domačih tleh ta rezultat izboljšati, zato redno vadijo že nekaj mesecev.

Priprave izvajajo premišljeno


Ogrevalne in kondicijske vaje, ki so nujno potrebne za ohranjanje forme in tudi preprečevanje morebitnih poškodb, ter izvajanje vaje z motorno brizgalno so Korovčani za prestižno gasilsko tekmovanje začeli 1. januarja. Kot je povedal Simon Bagola, eden od dvanajstih članov korovske ekipe, opravljajo poleg skupinskih vaj tudi individualne vaje. »Potem pa so tu še pokalna tekmovanja ob vikendih, ki so se že začela in ki se jih moramo udeležiti v okviru priprav, ter uradni skupni treningi ekip, ki sestavljajo reprezentanco. Tako smo zasedeni skoraj vse dni v tednu,« je še pristavil. Na vprašanje, ali jim vseeno kdaj zmanjka volje za treninge, je poveljnik ekipe Bojan Rojko odločno odgovoril nikalno, hkrati pa dodal, da je tudi pri njih tako kot v družini. »Saj pride kdaj do nesoglasij, vendar jih hitro rešimo, saj imamo vsi skupen cilj, ki ga želimo doseči.«
Korovčani, ki se bodo na olimpijadi predstavili v soboto, 23. julija, ko bo tudi zaključek tega gasilskega dogodka, bodo tako v okviru priprav opravili vsaj 500 ur treningov, te pa izvajajo zelo premišljeno. »Nikoli ne treniramo vsega naenkrat, torej štafete in vaje z motorno brizgalno. Vaditi je treba določene detajle, ne pa se gnati uro in pol, saj tako ni nobenega učinka. Najboljše je opraviti eno ali dve ponovitvi posamezne vaje, potem pa opraviti analizo in posamično izboljševati podrobnosti,« je poudaril Štefan Flisar, namestnik poveljnika Gasilske zveze (GZ) Cankova in tudi član korovske ekipe. Flisar je tudi eden izmed najzaslužnejših za vse uspehe korovske gasilske desetine, saj jih je vsa ta leta strokovno vodil. Pri tem so mu bile v veliko pomoč tudi sodniške izkušnje, ki si jih je nabiral na najrazličnejših gasilskih tekmovanjih.
Korovski gasilci bodo priprave na olimpijado začeli kombinirati tudi s kondicijsko trenerko, močno podporo pa imajo tudi pri vrhu regijskega gasilskega poveljstva in regijskih sodnikov, ki so jih prišli že pred izbirnim tekmovanjem večkrat ocenjevat na treninge.

pgd-korovci, gasilci, gasilska-olimpijada
Vanesa Jaušovec
Na olimpijado v Celju se bo odpravilo dvanajst korovskih gasilcev. Ekipo sestavljajo Matej Žilavec, Jožef Flisar, Robert Rojko (predsednik), Roman Wolf, Štefan Flisar (namestnik poveljnika GZ Cankova), Stanislav Jug (zgornja vrsta), Simon Bagola, Denis Čerpnjak, Bojan Rojko (poveljnik), Štefan Ivanič (spodnja vrsta), manjkata pa Tomaž Bagola in Boris Branšperger.

Čez štiri leta ponovno na olimpijado?
Želja vseh dvanajstih članov ekipe je, da bi na tokratni olimpijadi izboljšali rezultat, ki so ga dosegli na Finskem. Tam so med 61 sodelujočimi ekipami v konkurenci članov A osvojili končno osmo mesto in dosegli doslej najboljši čas med vsemi slovenskimi ekipami, ki so kadarkoli sodelovale na gasilskih olimpijadah. »To pričakovanje je povsem realno glede na dosežek na izbirnem tekmovanju. Že s tem rezultatom se lahko uvrstimo od 5. do 10. mesta, imamo pa seveda še rezerve pri vaji z motorno brizgalno in v štafeti. Izboljšanje rezultata od nas pričakuje tudi vodstvo Gasilske zveze Slovenije,« je povedal predsednik društva. Kot glavne konkurente sicer vidijo vse slovenske ekipe, saj imajo več izkušenj s tovrstnih tekmovanj. »To so tudi ekipe, katerih člani ne prihajajo iz iste vasi tako kot mi. Mi moramo zato stvari vzeti še bolj resno, z več potrpežljivosti in trdega dela, pa tudi z več odrekanja prostemu času,« je poudaril Bagola.
Ob tem se nam je porajalo vprašanje, kako usklajujejo gasilstvo z družino in delom. »Kar se tiče služb, ni težav, saj se dobivamo in vadimo ob večerih. Moram pa povedati, da so vse naše žene in partnerke tudi gasilke, zato to naše udejstvovanje veliko bolje razumejo,« je povedal poveljnik. »Razumejo, da ekipi ne moremo povedati ne in da je to naše poslanstvo. Spoznale so nas takšne, kot smo, in zato jim je morda toliko lažje,« pa je hudomušno pristavil Bagola.
Korovske gasilce bodo na olimpijadi tako spodbujali tudi njihovi domači, vsekakor pa pričakujejo podporo ostalih navijačev, ki jim bodo dali dodaten zagon za dosego želenega cilja. Kot pravijo, je zanje ta podpora tako pomembna kot za smučarske skakalce v Planici, kamor jih pride vedno podpret več tisoč navijačev. »Verjetno smo ena prvih pomurskih ekip, ki je v mladih letih šla čez meje regije in države na različna tekmovanja. Na ta način smo uspeli v samo nekaj letih priti iz pomurskega povprečja na nivo najboljših ekip v državi. Leta 2000 se je začel naš vzpon, ki pa se zagotovo še ni končal. Če nam bo zdravje služilo, verjamem, da se bomo čez štiri leta ponovno uvrstili na olimpijado. Vsekakor pa se za tradicijo gasilstva v Korovcih ni bati, naša prihodnost so pionirji, ki že dosegajo odlične rezultate tudi na državnem nivoju, ter ostali člani našega društva,« pa je ob koncu našega obiska še sklenil predsednik PGD Korovci Robert Rojko.

pgd-korovci, gasilci, gasilska-olimpijada
Vanesa Jaušovec
V okviru priprav na olimpijado bodo korovski gasilci opravili vsaj 500 ur treningov.

pgd-korovci gasilska-olimpijada gasilci