vestnik

Pirati na volitve z novim vodstvom, zakaj se je Prekmurec umaknil?

Rok Šavel, 10. 3. 2022
Facebook
Rolando Benjamin Vaz Ferreira je odstopil z mesta predsednika stranke.
Aktualno

Neparlamentarno stranko je zadnji dve leti vodil Prekmurec Rolando Benjamin Vaz Ferreira iz Murske Sobote, a je odstopil tik pred pričetkom kampanje za državnozborske volitve.

Na elektronskem kongresu, ki je potekal minuli vikend, so člani Piratske stranke Slovenije izvolili novega predsednika in podpredsednico stranke. Izmed treh kandidatov so člani na predsedniško mesto izvolili dosedanjega dolgoletnega podpredsednika stranke Boštjana Tavčarja, na podpredsedniško mesto pa je bila izvoljena Petra Kovačec. Tavčar je vodja službe za informatiko in komunikacije na Upravi za zaščito in reševanje Republike Slovenije ter predavatelj za področje telekomunikacij na ŠC PET. Je ustanovni član stranke, ki je vrsto let opravljal funkcijo njenega podpredsednika. Njegovo fokusno področje sta digitalizacija in informacijska družba. Kovačec je socialna delavka, usmerjena v področji duševnega zdravja in oskrbe starejših. Vodila je delo na sklopu programskih točk o socialni državi v novem volilnem programu stranke, so sporočili Pirati.



Odstopil tudi zaradi napovedane kandidature za predsednika države


Dosedanji predsednik, Rolando Benjamin Vaz Ferreira iz Murske Sobote, ki je stranko vodil zadnji dve leti, je odstopno izjavo z mesta predsednika stranke podal, ker meni, da ni "politično higienično obravnavati kandidatur za vodilna mesta v državi kot loterijo", saj je že lani napovedal kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah. Ker Fererira pričakuje, da bodo Pirati na državnozborskih volitvah prestopili parlamentarni prag, tako ne želi "niti teoretično tvegati, da bi moral prestopiti iz parlamenta v predsedniško palačo, saj so taka prestopanja med voljenimi funkcijami neokusna in jasen znak oportunizma". Obenem, kot je dodatno pojasnil za Vestnik.si, se trenutno ne bi mogel primerno posvetiti volilni kampanji, zato je stranko raje predal v roke, ki bodo lahko ves fokus usmerile v kampanjo, ostaja pa član Piratov in njihov podpornik.

piratska-stranka pirati ben-ferreira odstop volitve