vestnik

Pirotehnična sredstva eden izmed vzrokov onesnaženega zraka     

Damjana Nemeš, 28. 12. 2018
Foto Zauneker
Tudi letos bodo v številnih mestih potekala silvestrovanja na prostem.
Aktualno

Do novega leta nas loči le še nekaj dni, kar pomeni, da se bodo na pregovorno najdaljšo noč v letu tudi številni Slovenci zabavali na prostem, ob živi glasbi, med prijatelji, kjer pa večinoma ne bodo manjkali niti polnočni ognjemeti.

Vsa večja slovenska mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Velenje, Novo mesto, Ptuj, Kamnik, Nova Gorica, Bled, Piran in Murska Sobota, bodo pripravila silvestrovanje na prostem, kjer bodo množice zabavali različni, predvsem slovenski glasbeni izvajalci, v nekaterih mestih pa ne bo manjkal niti ognjemet. Za najdražjega sicer velja ljubljanski, tudi v Murski Soboti, kjer že tradicionalno ob polnoči nebo osvetli ognjemet, pa naj bi ta trajal približno pet minut.



Ker so ognjemeti ter uporaba drugih pirotehničnih sredstev v prazničnem času že nekako postali stalnica, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v ta namen opozarja na posledice, ki jih uporaba teh sredstev ne nazadnje povzroča tudi v okolju. Pri izdelavi pirotehničnih sredstev se namreč uporabljajo številne kemikalije, s katerimi se dosegajo različni efekti in barve, vse te kemikalije pa po navadi vsebujejo svinec, kalcij, fosfor, kalij, aluminij, železo, magnezij, silicij, natrij, barij, baker in molibden. Ko pirotehnični izdelek eksplodira, se vse naštete kemikalije sprostijo v zunanjih zrak v obliki plinastih reakcijskih produktov in majhnih trdnih delcev, ki lahko lebdijo v ozračju tudi več tednov, nato pa se z dežjem sperejo v vodotoke in zemljo.

57fcc8d244ae7906694036ddf7fc38f9
Foto Zauneker
Ognjemeti in druga pirotehnična sredstva povzročajo onesnaževanje zunanjega zraka.


Ker so ti delci zelo majhni, so tudi njihove lastnosti drugačne, zato tudi drugače vplivajo na zdravje. Z vdihavanjem namreč prodrejo globoko v pljuča in skozi sluznico pljuč prehajajo v krvni obtok, s tem pa se raznesejo po celotnem telesu in dosežejo vsa tkiva, vstopijo lahko tudi v celice. Njihov vpliv je, po opravljenih študijah, opazen na respiratornem in kardiovaskularnem, živčnem ter imunskem sistemu. Posebej nevarni za zdravje so ti delci predvsem za otroke, mladostnike, nosečnice in starejše ljudi ter bolnike z boleznimi dihal, boleznimi srca in ožilja ter za sladkorne bolnike, še opozarjajo strokovnjaki z NIJZ.


Ognjemetom pri silvestrovanjih na prostem se torej ne boste mogli izogniti, vsekakor pa velja razmisliti, ali je vredno doma prižigati petarde, iskrice ali druga pirotehnična sredstva, ki škodujejo tako ali drugače.

f82b0012757367a4022bf4b9371d5221
Pixabay
Ognjemeti in druga pirotehnična sredstva povzročajo onesnaževanje zunanjega zraka.

ognjemet nijz onesnaženost zraka