vestnik

Pisane fasade so zamenjali umirjeni toni

Damjana Nemeš, 23. 3. 2020
Osebni arhiv
Delo, ki ga opravlja, je zelo zahtevno, veliko je namreč plezanja po drevesih.
Aktualno

Daljši dnevi, višje temperature in prebujanje narave marsikoga spodbudijo k preurejanju doma in okolice. To vključuje tako delo na vrtu kakor tudi gradbena dela v hiši in ob njej. Ker je teh opravil veliko in zanje velikokrat ne zmoremo oziroma ne znamo poskrbeti sami, nam pri tem pomagajo strokovnjaki z različnih področij.

Kot je pojasnil Kristijan Erdeljc, ki se zadnji dve leti v svojem podjetju ukvarja z urejanjem krajine, predvsem z obrezovanjem, urejanjem in podiranjem dreves, se tega lahko loti vsak. A se je treba predhodno o tem poučiti in nekajkrat poskusiti tudi v praksi, le tako bodo sčasoma rezultati dobri. »Moram povedati, da ljudje še kar dobro obrezujejo drevje, vendar delajo napake recimo pri krajšanju enoletnih poganjkov. Prav tako veje po navadi zarežejo tako, da postrgajo lubje ob deblu, s tem pa poškodujejo drevo. Ker imajo debla zacelitvena tkiva, se ob nepravilnem obrezovanju ne morejo zaceliti in začnejo propadati od znotraj,« je pojasnil ekonomist po izobrazbi, ki se je posla priučil.

urejanje-okolice, prenova-hiš, erdeljc, bencak
Osebni arhiv
Kristijan Erdeljc je pred dvema letoma ustanovil podjetje, v katerem se ukvarja z urejanjem krajine.

Za potrebe svojega dela je opravil tečaj dela z motorno žago, izpit za sekača ter tečaj za arborista plezalca, opraviti želi še mednarodni tečaj za arborista, saj bo tako lahko skrbel tudi za drevesa v parkih. Erdeljc, ki se tu in tam loti tudi obrezovanja grmovnic in živih mej, se bolj kot ne posveča drevesom, največ dela pa ima med februarjem in novembrom. »Stranke, s katerimi delam, so večinoma iz zasebnih krogov. Za obrezovanje sadnega drevja se odločajo v glavnem starejši, ki so to nekoč delali sami, a sedaj ne zmorejo več. Sem pa delal tudi za osnovno šolo v Lendavi, za Krajinski park Goričko, včasih delam pri različnih blokih v Mariboru,« je pojasnil sogovornik in dodal, da je včasih čistil tudi zaraščene površine in obrezoval žive meje.

Zavest o pomenu dreves je slaba

Urejanje okolice vključuje tudi odstranjevanje vej ter podiranje dreves, nevarnih za zgradbe. Veliko strank se, kot pravi Erdeljc, odloča za tovrstne posege, predvsem kadar so drevesa v bližini hiš, garaž ali drugih objektov. »Največji problem, ki ga vidim, je v tem, da ljudje posadijo drevesa, ki ne služijo svojemu namenu. Kot primer lahko navedem smreke, ki jih ljudje velikokrat posadijo pred hišo. Ko to drevo zraste nad sleme hiše, je veliko bolj izpostavljeno vetru, zato lahko povzroči veliko škode. Danes lahko žal vsak kupi drevo kjer koli, ne pozna pa lastnosti tega drevesa, kako veliko bo zraslo, kako hitro bo raslo in podobno,« opozarja sogovornik in doda, da z drevesom ni veliko dela, če se odločiš za pravo. V zadnjem času je tudi veliko posekov dreves zaradi estetskih razlogov. »Za ljudi so problematične predvsem breze, s katerih padajo cvetovi, nato še listje. Ker to pomeni nenehno čiščenje in grabljenje, se raje odločijo za posek. Veliko je tudi posekov orehov, ki so v zadnjih letih bolj izpostavljeni različnim boleznim, zato postajajo sadovi črni ali pa se posuši celotno drevo,« pravi Erdeljc in dodaja, da je zavest glede pomena dreves še vedno zelo slaba. Z neprimerno skrbjo za drevesa namreč lahko povzročimo veliko škode. »Predvsem mlajša populacija drevje ceni veliko manj kot njihovi predniki. Ker si želijo spremembe, se odločajo za posek dreves, ne pomislijo pa, da je to drevo raslo več desetletij,« pravi urejevalec krajine. Po njegovem mnenju se bo morda z že sprejeto nacionalno poklicno kvalifikacijo za negovalko oziroma negovalca dreves na višini ta zavest nekoliko izboljšala.

urejanje-okolice, prenova-hiš, erdeljc, bencak
Osebni arhiv
V Pomurju je v porastu tudi odstranjevanje bele omele, ki uničuje drevesa.

Zima ni več ovira za prenovo domov

Tako kot urejanja okolice ter skrbi za sadno in drugo drevje se lahko sami lotimo tudi gradbenih del in prenove doma, pri čemer se trendi spreminjajo tako rekoč iz leta v leto. Kot je pojasnil Uroš Bencak iz podjetja Gradbeništvo Bencak, so vsako leto na trgu novi materiali, vse več je povpraševanja po suhih gradnjah, stranke tudi pri urejanju okolice hodijo v korak s časom. Čedalje manj se uporablja navadna malta, vse več se dela s termo malto, stranke stremijo k temu, da so hiše nizkoenergijske.

urejanje-okolice, prenova-hiš, erdeljc, bencak
Damjana Nemeš
Uroš Bencak je prevzel podjetje od očeta pred sedmimi leti.

Kot je še dodal, se tudi sam s svojimi zaposlenimi redno udeležuje izobraževanj in predavanj, da se pouči o prihajajočih trendih, veliko novosti izvejo tudi od trgovcev, s katerimi sodelujejo. Letno zgradijo eno ali dve hiši, veliko več dela imajo z adaptacijami domov, pri čemer prevladujejo knauf sistemi, ter pripravo temeljnih plošč za montažne hiše, ki so vse bolj priljubljene.

urejanje-okolice, prenova-hiš, erdeljc, bencak
Osebni arhiv
Na leto zgradijo eno ali dve hiši, vse manj pa je klasičnih gradenj z navadno malto.

»Delamo tudi fasade, pri čemer se ljudje vse bolj odločajo za enostavne barve. Prevladujejo bela, siva in svetlorjava, vse manj pa je zelo živih in pisanih fasad, počasi izumirajo tudi nekoč zelo popularni vzorci na fasadah,« opaža Bencak. Trendi pri prenovi domov ter urejanju okolice se torej spreminjajo v skladu s standardi, ki jih narekuje trg. Prav tako se zaradi ugodnih vremenskih razmer spreminja čas, ko se prenov ali gradenj lotimo. Če je nekoč veljalo, da so zimski meseci čas »zimskega spanja« za gradbenike ali urejevalce krajin, v zadnjih letih zaradi milih zim ni več tako.  

urejanje-okolice, prenova-hiš, erdeljc, bencak
Osebni arhiv
V podjetju se lotijo tudi urejanja okolice, čeprav je njihova primarna dejavnost gradbeništvo.

urejanje-okolice gradnja vrt