vestnik

Pisarno Finančne uprave v Ljutomeru zaprli

Vida Toš, 18. 9. 2019
Vida Toš
Upravna zgradba Upravne enote Ljutomer v Vrazovi 1, kjer je delovala tudi Finančna pisarna RS.
Aktualno

Zadnja štiri leta je ljutomerska finančna pisarna delovala v Vrazovi 1, odprta je bila enkrat tedensko. Čeprav so Ljutomerčani prosili FURS, da razširi delovni čas na tri dni tedensko, je FURS pisarno zaprl.

Sicer s Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) pravijo, da je zaprtje finančne pisarne v Ljutomeru začasno in da jo bodo- če bodo zaznali večje število obiskov zavezancev – ponovno odprli. Kakšnih obiskov in kje naj zavezanci kaj obiščejo, če je pisarna zaprta, pa s FURSa ne pojasnjujejo.

Spomnimo, da se je zgodba s premikanjem Finančne pisarne v Ljutomeru začela že leta 2014, ko je republiška Davčna uprava reorganizirala davčne izpostave in ukinila izpostavo v Prleški prestolnici. Leta 2015 so nato pisarno ponovno odprli v Ljutomeru, a ne na Miklošičevem trgu, ampak v Vrazovi ulici, v upravni zgradbi ljutomerske Upravne enote. Takrat je bila pisarna odprta dvakrat tedensko, poleti je bila zaprta, od septembra 2017 pa je delovala en krat na teden. Vodstvo ljutomerske občine in občinski svet so sicer na FURS pošiljali svoje sklepe občinskih sej, na katerih so sprejeli, da nasprotujejo skrajševanju uradnih ur ljutomerske pisarne in zahtevali uradne ure vsaj trikrat tedensko – v ponedeljek, sredo in petek. A zaman. FURS je finančno pisarno v Ljutomeru – do nadaljnjega so napisali na obvestilo – zaprl.

Občina Ljutomer je FURSU in pomurskim poslancem poslalo pismo s prošnjo po ohranitvi ljutomerske finančne pisarne in uradne ure vsaj dvakrat tedensko.

Kot rečeno, pa so s FURSa poslali pojasnilo, da je pisarna zaprta začasno in jo bodo, če bodo zaznali potrebo po večjem številu obiskov zavezancev, ponovno odprli. Pojasnili so, da so postopki, v katerih ljudje potrebujejo finančne pisarne, zakonsko vezani na začetke leta, v drugi polovici leta pa so izjema, zato so finančne pisarne zaprli. Ponovno naj bi jih, tako FURS, odprli na začetku prihodnjega leta, ljudi pa bodo obvestili z obvestilom na vrati pisarne ter na spletni strani Finančne uprave. Dodali pa so še, da za oddajo vloge ni potrebno obiskati finančnega urada, ampak jo lahko oddajo v predalčnih na lokaciji finančne pisarne, jih pošljejo po pošti ali oddajo preko e-Davkov.

furs finančna-pisarna-ljutomer občina-ljutomer