vestnik

(PISMO ŽUPANA) »Kaj se je zgodilo v Sloveniji, da smo postali zaverovani v zarote, ki jih širijo celo tisti, ki so prisegli delati v dobrobit človeka?«

Rok Šavel, 24. 9. 2021
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Andrej Steyer, župan občine Apače, je županjam in županom v Pomurju poslal pismo, v katerem jih je opozoril na škodljive pozive, ki krožijo glede covida-19 in cepljenja.

V Apačah imajo župana, ki je hkrati virolog in mikrobiolog, zato še toliko bolj zaskrbljeno spremlja dogajanje okoli epidemije in cepljenja proti covidu-19. Zaradi številnih pozivov, ki letijo na župane, se je tako Andrey Steyer, od nedavnega zaposlen kot vodja oddelka za javnozdravstveno mikrobiologijo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, odločil, da vsem županjam in županom v Pomurju v pismu pojasni svoje razmišljanje o pozivih k neupoštevanju ukrepov in odvračanju od cepljenja.

Njegovo pismo objavljamo v celoti.


»Spoštovani kolegi, županje in župani.

Zadnjih nekaj tednov nas bombardirajo z raznimi sporočili, da naj pozovemo ljudi k nesprejemanju ukrepov, odklanjanju cepljenja, ker da gre za t.i. eksperimentalno cepivo, ki je škodljivo ali celo nevarno. Pozivajo nas k neki »moralni dolžnosti«, pri čemer imajo v mislih, da je njihova vera tista resnica, ki vrti svet.Kot virolog čutim dolžnost, da se odzovem na tovrstne provokacije. Ena najhujših je bila poslana s strani zdravnika Vladimirja Pirnata. Njegovo pisanje me je spomnilo na naslovnico v časopisu Delo pred sedmimi leti, ko so iz Pakistana poročali o odklanjanju cepiva proti poliovirusu, saj so med ljudmi širili prepričanja, da je cepivo »zarota zahodnega sveta« in celo, da gre za »prikrit poskus za nadzorovanje rodnosti«, saj naj bi s cepljenjem zmanjševali plodnost žensk (vir: Epidemija otroške ohromelosti: Odpor do cepljenja ogroža Pakistan (delo.si) ). Takrat sem se zavedel, kako sem vesel, da živim v okolju, kjer ljudje razmišljajo razsodno, kjer se zavedamo razvoja znanosti in pomena medicine in farmacije za dobrobit človeka. Prav to nas je pripeljalo do tega, da zaradi poliomielitisov ne srečamo prizadetih in pohabljenih otrok, da lahko t.i. železna pljuča, ki so v hudi obliki poliomielitisa pomagala dihati ljudem, vidimo zgolj v muzejih in ne v funkciji v bolnišnicah. Kako hvaležen sem, da smo danes na pragu izkoreninjenja tega virusa, ki se je sicer hitro širil med populacijo, a od vseh okuženih otrok v 70% ni povzročil nikakršne simptomatike, približno 25% jih je imelo blago obliko, najhujši potek je bil v manj kot 1% okuženih. Pa smo cepivo sprejeli in rezultat je danes jasen. Potem pa se sprašujem, kaj se je zgodilo v Sloveniji, da smo postali zaverovani v zarote, ki jih širijo celo tisti, ki so prisegli delati v dobrobit človeka? Razum, spoštovani kolegi, je tisto, kar nas bo rešilo iz tega primeža epidemije. Lahko verjamemo v Boga (kateregakoli že), lahko smo prepričani, da je nek izvir vode nabit s pozitivno energijo in nam pomaga vzdrževati zdravje ali da se z objemanjem dreves počutimo srečni. Nič ni narobe s tem. Pri SARS CoV-2 pa govorimo o dokazljivih dejstvih in podatkih, mimo katerih ne moremo brez trdnega ukrepanja. In to je cepivo, ki je trenutno edino orožje. Dokazano varno in učinkovito. Naši in tuji najuglednejši znanstveniki, vsi politiki trdijo isto. Bodimo na skupnem vlaku in prispevajmo svoj angažma k višji precepljenosti ter zmagajmo to bitko. Jaz sem cepljen, tudi vsi člani moje širše družine. Ker jih imam rad. Gospoda Pirnata pa bi rad podučil, da nobeno cepivo ne preprečuje okužbe, ampak razvoj bolezni, ki jo »kužni delec« povzroči. To je spoznal že Pasteur. Tudi on, kot zdravnik, bi to moral vedeti…
Zdravniška zbornica Slovenije pa je v preteklosti pripravila tudi več javnih posvetov, na katerih so zdravniki, strokovnjaki za infektologijo in imunologijo ter drugi specialisti zdravniki zelo podrobno predstavljeni različni vidiki in pomen cepljenja proti covidu-19 .


Vse dobro vam želim in ostanite zdravi!
viš. znanst. sod. dr. Andrej Steyer, univ. dipl. mikr.
Župan Občine Apače«