vestnik

Piva na testu: katero je najboljše? 

I. B., 7. 8. 2018
Pixabay
Pivo je ena izmed najbolj priljubljenih pijač.
Aktualno

Zveza potrošnikov Slovenije je s testom preverjala deset vzorcev svetlega piva lager, in sicer tistih blagovnih znamk, ki so jih potrošniki v spletni anketi izbrali, da jih najpogosteje kupijo.

Pivo je ena izmed najbolj priljubljenih pijač, sploh v teh vročih dneh, in pogost spremljevalec druženj in praznovanj. V povprečju pivo vsebuje pet volumskih odstotkov alkohola, zato velja upoštevati zmernost. S spletno anketo so pri ZPS preverili, katero pivo se najpogosteje znajde v nakupovalni košarici slovenskih potrošnikov, v njej pa je sodelovalo več kot osem tisoč potrošnikov. Rezultati so pokazali, da jih kar 76 odstotkov kupi svetlo lager pivo, 14 odstotkov temno lager pivo, 11 odstotkov pa kupi drug tip te pijače.


52ae65743f680a26002e57cb39f75b94
Pixabay
Pivo je ena izmed najbolj priljubljenih pijač.


Deset najbolj priljubljenih piv je nato ZPS testirala in ugotovitve kažejo, da so se vsa svetla piva dobro odrezala, nekaj razlik pa se je pojavilo pri senzoričnih in kemijskih lastnostih ter označbi.»Senzorične lastnosti vzorcev piva so preverili strokovni preizkuševalci v neodvisnem zunanjem laboratoriju. Pri ocenjevanju so se osredotočili na videz, barvo, vonj in okus piva, preverili so nasičenost z ogljikovim dioksidom ter ocenili stabilnost in barvo pene, ki nastane na vrhu piva. Zanimalo jih je tudi, ali je pivo sladko, kislo in grenko,« je pojasnilaNika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije. Obenem je dodala: »Na kemijskem delu testa pa smo preverili, ali vzorci po vseh kemijskih parametrih ustrezajo Pravilniku o kakovosti piva, ki določa minimalne pogoje za kakovost te alkoholne pijače. Analize so pokazale, da vsi ustrezajo minimalnim pogojem, natančnejši pregled analiz pa vseeno kaže na razlike med vzorci.« Med najbolj pomembnimi parametri, ki so jih analizirali, je vsebnost ekstrakta v sladici, ki je osnova za pivo, saj mu daje okus, polnost, barvo in seveda jakost.
Na podlagi testa so vzorce točkovali in jih na podlagi tega razvrstili v vrsti red, ki ga vidite spodaj.

Podobna hranilna vrednost kot pri Coca-coli

Za proizvajalce je navajanje hranilne vrednosti in sestavin na alkoholnih pijačah prostovoljno. Da pa bi potrošnik lahko zdravo izbiral in vedel, kaj vse alkoholna pijača vsebuje, potrebuje popolne informacije. Brez teh ne more vedeti, da ima pivo skoraj enako energijsko vrednost kot Coca-cola, en deciliter piva ima približno 40 kcal (170 kJ), en deciliter omenjene gazirane pijače pa 45 kcal (190 kJ). Vzorci, ki jih je ZPS testirala, so imeli na embalažah navedene sestavine, vendar ni bilo popolne navedbe hranilne vrednosti.
Pixabay
Na testu so ocenjevali deset vzorcev piva. 
Zveza potrošnikov Slovenije test svetla piva