vestnik

Pivčeva: Preskrba s prehranskimi izdelki v Sloveniji ni motena

STA, 10. 3. 2020
Nataša Juhnov
Z današnjim dnem so razmere na področju živilskopredelovalne verige postale zaskrbljujoče, je v izjavi za javnost povedala Pivčeva.
Aktualno

Preskrba s prehranskimi izdelki v Sloveniji v tem trenutku ni motena, niti ni ogrožena, je zagotovila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Je pa potrošnike pozvala, naj izbirajo slovenske izdelke. Zaradi karantene v Italiji so se sicer težave pojavile pri izvozu slovenskega mleka.

Z današnjim dnem so razmere na področju živilskopredelovalne verige postale zaskrbljujoče, je v izjavi za javnost povedala Pivčeva. Razlog je karantena, ki zaradi širjenja novega koronavirusa velja za celotno Italijo, na katero so močno vezani določeni pridelovalci iz Slovenije. Zlasti je prišlo do težav pri izvozu svežega mleka, je povedala ministrica.



mleko
Pixabay
Zlasti je prišlo do težav pri izvozu svežega mleka.

Ministrica je poseben poziv namenila potrošnikom. "Slovenija ni motena, niti ni ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki. Dobava in nakup sta popolnoma možna in bosta možna tudi v prihodnjih dneh," je zagotovila. Obenem pa se pripravljajo tudi podlage za krepitev blagovnih rezerv.

»Na MKGP smo glede na situacijo oblikovali kontaktno točko, na katero se lahko obračajo deležniki, vzpostavljena pa je tudi koordinacijska skupino, ki bo spremljala vse dogodke in okoliščine, skrbela za komunikacijo z vsemi deležniki ter bo tudi zadolžena za pripravo morebitnih ukrepov za umirjanje situacije.« Nadalje je povedala, da pregledujemo možnosti pomoči De minimis za izvozno usmerjene pridelovalce, ki bodo utrpeli ekonomsko škodo. »Smo v stiku z Evropsko komisijo glede morebitnega zvišanja zgornje meje pomoči De minimis. Preverjamo tudi možnosti za podaljšanje različnih subvencijskih shem.  "Imamo zadostne količine s strani domačih pridelovalcev, v tem trenutku je pomembno, da jih podpremo," je še poudarila Pivčeva.

minister kmetijstvo hrana koronavius