vestnik

Planika Turnišče povsem v nemški lasti

M. H., 1. 2. 2023
Nataša Juhnov
Planika Turnišče je konec lanskega leta v celoti prešla v last nemške družbe Meindl Holding.
Aktualno

Planika Turnišče je konec lanskega leta v celoti prešla v last nemške družbe Meindl Holding.

Vpis v sodni register namreč razkriva, da sta svoja poslovna deleža prepustila večinskemu lastniku slovenska družbenika Martin Žilnik in Benjamin Fugina. Doslej sta posamično obvladovala vsak četrtino, omenjena nemška družba pa preostalo polovico. Zaposleni o lastniških spremembah niso bili obveščeni, prav tako ni nobenih sprememb pri proizvodnem programu oziroma procesu dela.

Žilnik in Fugina, ki sta bila do nedavnega vpisana kot direktorja Planike Turnišče, sta lastnika turniškega obrata postala leta 2005 z nakupom premoženja v stečajnem postopku Planike, tretji kupec je bila družina Meindl. Direktorja Planike Turnišče sta zdaj Lukas Erik Meindl in Lars Meindl, ki sta že deveta generacija v družinskem podjetju s sedežem v Kirchanschöringu na Bavarskem. Meindl pa je tudi prepoznana blagovna znamka pohodniške in specialne obutve, ki jo za dolgoletnega poslovnega partnerja ustvarjajo v turniški Planiki. 

Tudi obrat Planike v Turnišču ima dolgoletno tradicijo v izdelavi kakovostne obutve, in čeprav gre za delovno intenzivno dejavnost, je zaradi zahtevnih tehnologij, ki jih obvladujejo zaposleni, in izdelkov z visoko dodano vrednostjo, podjetje postalo skupaj z blagovno znamko Planika eno od bolj priznanih v tem delu Evrope. Prednost pri razvoju izdelkov pa je vsekakor prineslo prav sodelovanje z družbo Meindl, vodilnim svetovnim proizvajalcem posebne obutve.

Planika Turnišče je po podatkih iz poslovnega poročila za leto 2021 zaposlovala 237 delavcev, ustvarjeni prihodki so znašali dobrih 35 milijonov evrov, čisti poslovni izid obračunskega obdobja pa 1,3 milijona evrov.  Uspešna so bila tudi vsa pretekla leta. 

planika turnišče meindl