vestnik

Čustveno srečanje nekdanjih sošolcev na Osnovni šoli Bakovci

Ines Baler, 9. 9. 2019
Osebni arhiv
Skupinska fotografija ob zaključku 8.a in 8.b razreda OŠ Bakovci leta 1964.
Aktualno

Prvič po 55 letih so se minuli teden na posebnem srečanju dobili sošolci in sošolke, ki so leta 1964 zaključili osnovnošolsko izobraževanje na Osnovni šoli Bakovci. Razdeljeni so bili v A in B oddelek, skupno pa jih je bilo 54, 20 iz Kroga, 14 iz Bakovec, dva iz Murske Sobote in 18 iz Dokležovja.

Srečanja se je udeležilo 25 posameznikov. »Dobili smo se v šoli, kjer so nam pripravili pogostitev, na prezentaciji smo si ogledali fotografije iz časa šole ter se družili. Srečanje je bilo na začetku zelo čustveno, saj se nas polovica ni videla kar 55 let,« je povedal Janez Sraka, ki je bil skupaj z Bernardo Vinkovič, Kristino Serec, Jožetom Banfijem in Milanom Voharjem v organizacijskem odboru. Na šoli je zbrane pozdravila sedanja ravnateljica Jožica Lukač. Z nekdanjimi učenci se je družila tudi razredničarka A oddelka Terezija Fister, Jožica Meolic, v 8. razredu razredničarka B oddelka, pa je že pokojna. V Bakovcih so se udeležili tudi maše za pokojne sošolce in učitelje.

oš bakovci, 55
Anton Buzeti
Nekdanji sošolci in sošolke so se srečali po 55 letih.

V organizacijskem odboru so zelo zadovoljni s tem, da se je srečanja udeležilo toliko nekdanjih sošolcev, največ pa jim je pomenilo to, da so bili vsi srečni in veseli snidenja, saj so bili v osnovnošolskih letih v dobrih odnosih. »Obujali smo spomine. Pripravil sem tudi različne melodije iz tistega časa, ampak temu dejansko nismo posvetili pozornosti, saj smo se samo pogovarjali, niti enega plesa ni bilo, ker ni bilo časa,« se spominja Sraka in doda, da ga še vedno prevzema melanholija. Nekateri so bili prvič po končani osnovni šoli vnovič nazaj, tako da so si novo šolo šele zdaj vnovič ogledali in se obenem spominjali časov nekdanjega šolskega sistema in stare šole. Nekaj se jih je namreč tekom let preselilo tudi izven meja Pomurja, pa tudi Slovenije. Ker je od konca šole minilo že več kot pol stoletja, je bilo težko tudi najti celoten seznam učencev. Tako se je Sraka denimo tudi obrnil na Pokrajinski arhiv Maribor in zaprosil za evidenco 8. razreda. »Zbirali pa smo tudi fotografije in ugotavljali, kdo vse je bil v razredih, da smo prišli do popolnega seznama,« je pojasnil. Stike so nekdanji sošolci in sošolke na srečanju spet obudili, in kot so povedali, jih bodo tudi ohranili. 

oš bakovci, 55
Osebni arhiv
Skupinska fotografija ob zaključku 8.b razreda OŠ Bakovci.

oš bakovci, 55
Osebni arhiv
Spominska fotografija ob zaključku 8.a razreda OŠ Bakovci.

obletnica-osnovne-šole oš-bakovci srečanje