vestnik

Po enoletnem premoru se bodo zopet pomerili slovenski orači

STA, Vestnik, 4. 9. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V kraju Bolehnečici v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici bosta danes potekali 64. državno tekmovanje oračev Slovenije in 26. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači se bodo letos pomerili v oranju strnišča, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem.

Tekmovanji prireja Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z Občino Sveti Jurij ob Ščavnici, Kmetijsko-gozdarskim zavodom Murska Sobota, Društvom oračev Pomurja, Biotehniško šolo Rakičan in Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Bolehnečici. Predsednik organizacijskega odbora Alojz Štuhec je za STA povedal, da je letos prijavljenih okoli 20 tekmovalcev iz vse Slovenije. Lani teh tekmovanj zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov ni bilo, letos pa so se ju odločili ponovno prirediti, a ne več v dvodnevni temveč enodnevni obliki. 

3f440fdc3c7c9d8d60f2dea3df8477c2
Janko Rath
Fotografija je simbolična-

Letos tudi ni bilo izvedenih predizborov na regijski ravni, ampak so regije prijavile tekmovalce po svojem izboru. Najboljša se bosta uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo drugo leto v Rusiji. Doslej so se slovenski orači na svetovni ravni izkazali z dobrimi rezultati, ni pa jim še uspelo osvojiti medalje, je še povedal Štuhec. Na prizorišču se bo odvijal pester spremljevalni program z razstavo kmetijske mehanizacije, na stojnicah pa bo na ogled raznovrstna ponudba lokalnih ponudnikov.

tekmovanje kmetijstvo