vestnik

Po južni obvoznici v Murski Soboti spomladi

Timotej Milanov, 11. 11. 2017
Nataša Juhnov
Minister Gašperšič na gradbišču južne obvoznice. Foto: Nataša JUHNOV
Aktualno

Minister Peter Gašperšič ob aktualnih projektih v Pomurju napoveduje nove projekte, med drugim gradnjo krožišča ob bolnišnici in obnovo nevarne ceste med Mursko Soboto in Gederovci.

V okviru terenskih obiskov si je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ogledal potek gradnje južne obvozne ceste v Murski Soboti. Gre za 2,7 kilometra dolg odsek, ki ga je družba Pomgrad začela graditi letos, vključuje pa tudi 43 metrov dolg nadvoz nad železniško progo Pragersko-Hodoš, dve krožišči in 294 metrov protihrupne zaščite. Vrednost investicije je šest milijonov evrov, projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Po besedah Gašperšiča naj bi promet po obvozni cesti stekel že maja prihodnje leto. Kot še pove Gašperšič, je vlada v tem mandatu zagotovila precej večji obseg sredstev za vlaganja v cestno in železniško infrastrukturo. "Če smo v letu 2015 imeli na voljo še samo nekaj deset milijonov evrov za investicije in vzdrževanje cestne infrastrukture, imamo letos na voljo skoraj 200 milijonov evrov, drugo leto jih bo še celo nekaj več, to se potem pozna pri intenzivnih vlaganjih v projekte po Sloveniji," pravi Gašperšič, ki meni, da bo tako možno v Murski Soboti poleg gradnje obvoznice v prihodnjih letih urediti še nekatere druge cestne odseke.
Med drugim načrtujejo ureditev problematičnega križišča pri murskosoboški bolnišnici, kjer bo zgrajeno krožišče. "To je ena od zadev, ki jih želimo prioritetno urediti." Kot smo že poročali, južna obvoznica predstavlja zgolj prvo fazo gradnje vzhodne mestne obvoznice, ki bo ključna za razbremenitev prometa v mestu, ta bo, ko bo gradnja v celoti končana, potekala ob vzhodnem robu mesta, mimo obrtno-industrijske cone, do motela Čarda. Gradnja vzhodne obvoznice naj bi, kot dodaja Gašperšič, sledila že v letu 2019. Direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko pojasnjuje, da je za drugo fazo obvoznice že pripravljena projektna dokumentacija na ravni izvedbenih projektov. "Pričakujemo, da se bodo nakupi zemljišč nadaljevali in da bomo tako v letu 2019 izvedli razpis za gradnjo." Topolko še pojasnjuje, da bodo za gradnjo skušali pridobiti evropska sredstva, v nasprotnem primeru bodo gradnjo financirali s proračunskimi sredstvi. V pripravi je tudi projekt obnove 7,2 kilometra ceste med Mursko Soboto in Gederovci, na kateri so se v zadnjih letih tudi zaradi slabega stanja ceste zgodile številne nesreče.