vestnik

Po mednarodno vozniško dovoljenje odslej na AMZS

Vestnik, 13. 2. 2019
Igor Napast
Po mednarodno vozniško dovoljenje odslej le na AMZS. 
Aktualno

Ministrstvo za javno upravo je sporočilo, da za pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja ni treba več predhodno obiskati upravne enote, ampak le Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS). Slednja ima po novem možnost vpogleda v evidenco vozniških dovoljenj, zato državljanom ni treba več prinašati papirnatih potrdil. 

Tako uporabljajo gradnike za elektronsko izmenjavo podatkov, za katere skrbijo na ministrstvu. Uporabljajo pa jih tudi druge državne institucije, ki na ta način pohitrijo razvoj ter znižajo stroške razvoja in obratovanja. Doslej so morali tisti, ki so želeli mednarodno vozniško dovoljenje, na upravni enoti pridobiti fizično potrdilo in ga še isti dan prinesti na AMZS.
Skrbnik procesa in evidence vozniških dovoljenj je Ministrstvo za infrastrukturo, ki uporablja skupni gradnik IO-modul za varno in zanesljivo distribucijo podatkov, do katerih AMZS dostopa preko skupnega gradnika Pladenj. To je tudi prvi primer, da zunanja institucija zajema podatke iz uradnih državnih registrov.Na AMZS pravijo, da je neposredno preverjanje veljavnosti vozniškega dovoljenja preko ministrstva za javno upravo do konca februarja v poskusnem obdobju. Zato lahko občasno še prihaja do tehničnih težav. V takih primerih je še treba pridobiti potrdilo na upravni enoti ali preko izdajnega mesta mednarodnega vozniškega dovoljenja.
amzs ministrstvo za javno upravo mednarodno vozniško dovoljenje
Kaj zdaj berejo drugi