vestnik

Po neurjih: Višja sila za zelenjadnice

Janko Votek, 13. 6. 2018
Nataša Juhnov
Pridelovalci zelenjadnic lahko prijavijo višjo silo, če bile njive poplavljene. 
Aktualno

V posameznih delih Pomurja, ki jih je prizadela toča (Tišina, Cankova, Rogašovci) ali poplave, te se na posameznih območjih zaradi obilnih padavin pojavljajo še zdaj in ne morejo zagotoviti zasejanih zelenjadnic, morajo na Agencijo za kmetijske trge sporočiti »višjo silo«.  

Pridelovalci zelenjadnic so v letošnjih zbirnih vlogah za subvencije lahko oddali zahtevke za podpore za zelenjadnice. V posameznih delih Pomurja, ki jih je prizadela toča (Tišina, Cankova, Rogašovci) ali poplave, te se na posameznih območjih zaradi obilnih padavin pojavljajo še zdaj in ne morejo zagotoviti zasejanih zelenjadnic, morajo na Agencijo za kmetijske trge sporočiti »višjo silo«.


Na posebnem obrazcu Agencije morajo višjo silo sporočiti najpozneje v 15 delovnih dneh, od datuma, ko to lahko storijo (npr. ko odteče voda iz njive). Agencija kmetom svetuje, da uničen posevek zelenjadnic nadomestijo z drugim posevkom zelenjadnic. S ponovno setvijo zelenjadnic bodo zadostili pogoju prisotnosti zelenjadnic na njivi vse do 15. avgusta letos. Agencija bo vsak primer prijave obravnavala individualno z neposredno kontrolo na njivi.


V kolikor pa kmet ne namerava posevka zelenjadnic nadomestiti z zelenjadnico, mora zahtevek za podporo zelenjadnicam umakniti. Umika zahtevka pa kmetje ne morejo izvesti, če je kontrola na kraju samem že najavljena. Tisti kmetje, ki še niso oddali zahtevka za Podporo za zelenjadnice in imajo namen to storiti v zamudnem roku, višje sile ne morejo uveljavljati.V tem primeru naj zahtevka za Podporo za zelenjadnice sploh ne oddajooz. naj ga oddajo le v primeru, če so lahko posevek nadomestili z drugim posevkom zelenjadnice in tako zagotovili prisotnost zelenjadnice od sedmega maja dalje ali pa če so se odločili za pridelavo plodovk, za katere je v skladu z uredbo, ki ureja sheme neposrednih plačil, potrebno zagotoviti prisotnost od 20. maja dalje.

Nataša Juhnov
Uničene zelenjadnice je potrebno nadomestiti z novimi, možno pa je tudi umakniti vlogo. 
Prijava višje sile toča neurje škoda
Kaj zdaj berejo drugi