vestnik

Po izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržanih devet ljudi

STA, 16. 9. 2021
bobo
Vodni top je razgnal protestnike.
Aktualno

Policisti so po sredinih nasilnih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, je pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj. Policija sicer ugotavlja, da so bili napadalci organizirani, v izgredih pa je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in en udeleženec.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Olaj, policisti pregledujejo posnetke in zbirajo obvestila, potekajo tudi ogledi krajev sredinih dogodkov. Policija bo po njegovih zagotovilih storila vse, da se odkrijejo storilci, pri čemer se bodo osredotočili tudi na tiste, ki so pozivali k nasilnim dejanjem. "Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo nosili odgovornost," je poudaril.

protest, pct, trg republike
Bobo
Protestniki so v velikem številu vztrajali še okoli 20. ure.



Na sredinem protestnem shodu proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je namreč prišlo do incidentov in množične kršitve javnega reda in miru. Olaj je spomnil, da so nekateri izgredniki v poslopje državnega zbora in policiste metali nevarne predmete, kot so granitne kocke, steklenice in pirotehnika.

20210916-01082643
STA
Posledice sredinih protestov pred DZ.



Pri tem je bilo poškodovanih sedem policistov, nihče od njih sicer ni ostal na zdravljenju, je povedal Olaj. Poškodovano je bilo tudi poslopje DZ ter nekaj policijskih vozil.


Policisti so pridržali devet ljudi, od tega jih je sedem osumljenih storitve kaznivega dejanja, dva pa storitve prekrškov. Poleg tega so v sredo obravnavali več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pa je pojasnil vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec. Kot je še dejal, so bili napadalci očitno organizirani in povezani, slišati je bilo tudi navijaške vzklike.

Kamilo Lorenci
Protesti proti PCT ukrepom v Ljubljani
policija protest nasilje