vestnik

Po številu klopnih bolezni Pomurje letos med najbolj ogroženimi

A. N.R.R., 14. 6. 2021
MO NM
V naravi moramo biti še posebno previdni in pozorni, da ne dobimo klopa.
Aktualno

V toplejših mesecih, ko prebijemo več časa v naravi, se poveča število bolezni, ki jih prenašajo klopi, še posebno nevarni človeku in pri nas najpogostejši sta meningoencefalitis in lymska borelioza. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v letošnjem letu do minulega četrtka prejeli 826 prijav obolenja z lymsko boreliozo in šest prijav obolenja s klopnim meningoencefalitisom. Po zadnjih podatkih je med bolj ogroženimi regijami ravno pomurska.

Za lymsko boreliozo je zbolelo 463 žensk in 363 moških. Najvišja obolevnost je bila v goriški regiji 115,2, sledi ji pomurska s 77,9 na 100 000 prebivalcev, za njo pa je gorenjska. Ta bolezen se pojavlja preko celega leta, najpogostejša pa od februarja do novembra. Mile zime in vlažne pomladi še ojačajo dejavnost klopov.Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži, nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja.

lymska borelioza
Profimedia
Po podatkih NIJZ so v letošnjem letu do minulega četrtka prejeli 826 prijav obolenja z lymsko boreliozo in šest prijav obolenja s klopnim meningoencefalitisom.

Za meningoecefalitisom pa je letos zbolelo šest oseb, ena ženska in pet moških, najvišja stopnja obolevnosti pa je ravno v pomurski regiji, sledita ji zasavska in koroška. Sicer pa spada Slovenija med države z najvišjo obolevnostjo s to boleznijo. Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze pa tudi ohromelost.

Klop
R.K.
S toplim vremenom več časa preživimo v naravi in več možnosti je, da dobimo klopa.

Kot je pojasnil Franc Strle z ljubljanske infekcijske klinike, so nekatere primeri lymske borelioze še odraz okužb v prejšnjem letu, vsi pa zanesljivo ne. To je sicer običajna slika pojavnosti klopnih bolezni pri nas, prve mesece je bolnikov zelo malo, število pa kasneje zelo naraste. Je pa bilo Pomurje v minulih letih med srednje ogroženimi slovenskimi regijami, zdaj pa je med tistimi, kjer pojave človeku nevarnih bolezni, zaznavajo več.

klopi meningoenciefalitis lymskaborelioza
Kaj zdaj berejo drugi