vestnik

Po takšni ceni bomo točili gorivo naslednja dva tedna

Rok Šavel, 20. 6. 2022
Jure Zauneker
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je določilo ceno za pogonska goriva, ki bodo v veljavi od 21. junija in do 4. julija.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je določilo ceno za pogonska goriva, ki bodo v veljavi od 21. junija in do 4. julija.

V skladu z napovedjo gospodarskega ministra Matjaža Hana so v ponedeljek na ministrstvu objavili ceno 95-oktanskega bencina in dizla, ki bo v veljavi od 21. junija do 4. julija. Opolnoči je vstopila v veljavo prejšnji teden sprejeta uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, pri kateri se bo zunaj avtocest in hitrih cest določala cena 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in z regulirano maržo. Na avtocestah in hitrih cestah bodo cene povsem sproščene, vlada pa se je za zmanjšanje cenovnega pritiska, ko najvišja cena litra bencina ne bo več 1,560 evra oziroma 1,668 evra za liter dizla v maloprodaji, tudi odpovedala določenim okoljskim dajatvam.



Podražitev za slabih 20 centov na liter

Kot je razvidno na spletnih straneh gospodarskega ministrstva, bo najvišja dovoljena maloprodajna cena v obdobju od 21. 6. do 4. 7. 2022 za 95-oktanski bencin znašala 1,755 evra na liter, za dizelsko gorivo pa 1,848 evra na liter. Cena se bo po izteku 14-dnevnega obdobja na novo določila glede na razmere na trgu, ta režim pa naj bi bil v veljavi eno leto.

murska-sobota, podražitev-benzina
Jure Zauneker
Znani sta novi maloprodajni ceni bencina in dizla.

To so sporočili z ministrstva

"Ob polnoči v veljavo za leto dni stopi Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Uredba določa najvišji drobno prodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa, medtem ko se bodo cene teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikovale prosto.

Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulira drobnoprodajne cene dizla in NMB-95. Pri tem je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 evra na liter dizla, za NMB-95 pa 0,0607 evra za liter. Po 17. avgustu 2022 pa bo marža trgovcev za liter dizelskega goriva znašala 0,0983 evra, za NMB-95 pa 0,0994 evra za liter. Ceni teh dveh goriv se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene omenjenih pogonskih goriv bodo v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 21. junija do vključno ponedeljka, 4. julija 2022, znašale 1,848 evra za liter dizelskega goriva in 1,755 evra za liter NMB-95.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne bodo več regulirane. Drobnoprodajne cene bodo za te servise oblikovane prosto na trgu oziroma jih bodo določali trgovci sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest. S ponovno liberalizacijo cen na avtocestah in hitrih cestah želimo preprečiti, da bi se iz slovenskega proračuna plačevalo cenejše gorivo za tranzitni promet čez Slovenijo."

gorivo pogonska-goriva cena