vestnik

Po treh dneh prepričevanja ministrstvo uslišalo dimnikarje

T. M., 18. 3. 2020
Tit Košir
Slika je simbolična
Aktualno

Možje v črnem so bili zaskrbljeni, ker so morali v času epidemije hoditi od hiše do hiše, ponekod je že prišlo do revolta med zaposlenimi

Član upravnega odbora dimnikarske sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Bojan Brenčič je bil ogorčen, ko so na vprašanje, ali naj dimnikarji v danih razmerah še naprej opravljajo svojo dejavnost, z gospodarskega ministrstva prejeli odgovor, da dimnikarske storitve sodijo med druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, zato se lahko opravljajo. Takšna je bila prvotna odločitev ministrstva glede te dejavnosti po sprejetju odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Pri tem so na ministrstvu še dodali, da pa je treba paziti glede stikov in se zaščititi. “Najlažje je nekomu v Ljubljani sprejeti odločitev, da morajo dimnikarji na teren. Nujne storitve so takrat, če bi nekomu grozil požar, ne pa to. Kdo nam zagotavlja, da ne bomo pri opravljanju dejavnosti zboleli. Ne moremo v takih razmerah hoditi od doma do doma,” pravi Brenčič, ki dodaja, da je ponekod med zaposlenimi že prišlo do revolta, saj so od delodajalcev zahtevali, da jim podpišejo izjavo, da so jih ti poslali na teren. “V Sloveniji je več kot 470 dimnikarjev, če bo samo del teh hodil naokoli, bomo imeli težave.” 

Po treh dneh dopisovanja s pristojnimi na ministrstvu so jih uspeli prepričati. Na spletni strani ministrstva pa je bil danes objavljen nov odgovor na njihovo vprašanje, ki pravi: “Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi.” Kot še pišejo, se kot izjema lahko izvajajo izredne storitve v primerih dimniških požarov, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitev peči ali dimnika. “S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Pri tem pa je treba paziti na čim manjše stike in ustrezno zaščito opremo ter prezračenost prostorov, kjer se storitve izvajajo,” so še zapisali na ministrstvu. 

dimnikarji epidemija koronavirus