vestnik

Po visokovodnem zidu bodo uredili še okolico

Marina Vrbnjak, 8. 10. 2019
Nataša Juhnov
V okviru prenove visokovodnega zidu je predvidena tudi urbana ureditev okolice, saj je eden izmed ciljev projekta povezovanje urbanega in vodnega prostora.
Aktualno

V Gornji Radgoni poteka nadgradnja visokovodnega zidu, s čimer želijo zagotoviti varnost mesta pred stoletnimi vodami.

»Pri izvedbi bo sodelovalo od 10 do 15 proizvodnih in režijskih delavcev,« je povedal Darko Šalamun, vodja projekta iz podjetja Pomgrad, ki zid gradi. Obstoječi zid od mostu do sejmišča bo prenovljen in povišan, kar bo zmanjševalo poplavno ogroženost Gornje Radgone. »Gre za enako povišanje, kot so ga lani doživeli nasipi na avstrijski strani. Višina mora biti enaka, saj je v primeru zelo visokih vod le s tem zagotovljena varnost enake stopnje,« je ob tem povedal župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko in dodal, da se bodo naslednje leto dela nadaljevala še na nasipih. 

Visokovodni zid Gornja Radgona
L.K.
Visokovodni zid bo povišan za toliko, kot je bil lani nasip na avstrijski strani.

V okviru prenove zidu je predvidena tudi urbana ureditev okolice, saj je eden izmed ciljev projekta povezovanje urbanega in vodnega prostora. Predvideni so stekleni paneli, ki zagotavljajo pogled na reko Muro na najbolj prometnem delu, sporočilni panoji, ki bodo prebivalce obveščali o višini vode, urbana oprema, sprehajalne poti in dostopi do reke. Dokončanje del je predvideno konec januarja 2020. Vrednost nadgradnje je po pogodbi nekaj manj kot devetsto tisoč evrov, projekt pa je del programa Interreg Slovenija-Avstrija, v katerega je vključenih sedem projektnih partnerjev iz Avstrije in Slovenije.

gornja-radgona visokovodni-zid