vestnik

Po vstopu v novo leto tudi danes dela prost dan

STA, 2. 1. 2023
Dreamstime
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po vstopu v novo leto je tudi današnji 2. januar praznik in dela prost dan. Kot takega ga sicer poznajo v le redkih državah po Evropi. V večini evropskih držav je danes delovni dan, bodo pa prebivalci v številnih državah za razliko od Slovencev prosti v petek, 6. januarja, na praznik svetih treh kraljev.

Varčevalni zakon iz leta 2012 je sicer drugi dan novoletnega praznovanja ukinil, s čimer je želela takratna druga vlada Janeza Janše prispevati k višji gospodarski rasti. Znova se je vrnil na seznam praznikov in dela prostih dni z letom 2017.

Predlogi za ukinitev 2. januarja kot dela prostega dneva so se pojavili tudi leta 2021, v času tretje Janševe vlade. Takratni minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da bi moral biti namesto 2. januarja državni praznik in dela prost dan 6. januar, tako kot je med drugim na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji.

A tudi 2. januar je poleg Slovenije praznik še v nekaterih drugih državah, in sicer v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem.

Pobudniki novele zakona o praznikih in dela prostih dni, v DZ sprejete decembra 2016, s katero je 2. januar znova postal praznik, so poudarjali prednosti pri vračanju tradicije dvodnevnega novoletnega praznovanju. Ljudje so ga navajeni in tako je bilo uveljavljeno vse od leta 1955, so izpostavljali.

Nasprotniki iz gospodarstva pa kot argument navajajo statistične podatke, po katerih v povprečju vsak delovni dan poveča rast bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke. To sicer po pojasnilih statistikov velja ob predpostavki nespremenjenih ostalih pogojev, torej ne glede na to, za kateri dan v tednu in v letu gre.

praznik leto