vestnik

Po zboru občanov županu Cankove še očitki zaposlenih o mobingu

Timotej Milanov, Andrej Bedek, 9. 11. 2017
Jure Zauneker
Drago Vogrinčič Foto: Jure ZAUNEKER
Aktualno

Zaposlene v cankovski občinski upravi so pred kratkim zaradi domnevno neprimernega odnosa župana Draga Vogrinčiča zaklenile občinsko stavbo in odšle na inšpektorat za delo, pisale so tudi varuhinji človekovih pravic. Župan očitke zavrača in pričakuje normalno sodelovanje z zaposlenimi.

Težavam cankovskega župana Draga Vogrinčiča očitno ni videti konca. Potem ko smo pred kratkim poročali o uporu vaščanov Gerlincev, ki so mimo občinskega statuta sklicali zbor občanov, so se tokrat uprle še zaposlene v občinski upravi zaradi njegovega domnevno neprimernega načina dela.
"Med nami ni ustrezne komunikacije, delo nam odreja kar po telefonu. Vedno meša zasebne zadeve uslužbencev z uradnimi zadevami občine. Njegov odnos je neznosen, z nami večkrat govori s povišanim tonom,"nam je povedala ena od zaposlenih v cankovski občinski upravi, ki želi ostati neimenovana. Kot še pravi, se zaposlene bojijo opozarjati na njegove nepravilnosti, saj potem župan nanje kriči, pri tem po njenih besedah izreka tudi žaljivke. Do njih naj bi bil prijazen samo takrat, ko jih potrebuje, na primer za pripravo gradiva pred sejami občinskega sveta, če mu ne gre vse po načrtih, kot je bilo v zvezi z vaščani Gerlincev, pa so one tarča njegovih frustracij. Situacija je šla tako daleč, da so zaposlene na občinski upravi pred kratkim za nekaj ur zaklenile občinsko stavbo in skupaj odšle na inšpektorat za delo.

Zaradi župana so se počutile ogrožene

V uredništvo smo prejeli tudi dopis, ki so ga desetega oktobra tri zaposlene na občinski upravi naslovile na člane občinskega sveta, ministrstvo za javno upravo, inšpekcijo za delo in celo na varuhinjo človekovih pravic. "S takšnim vedenjem presegate vse meje, s to agresijo in terorjem, ki ju prenašate na nas zaposlene, enostavno ni v redu, če delamo, če smo v službi ali nismo, enostavno ne prenesete, da sploh obstajamo. Z vaše strani se počutimo ogrožene, ker se je v nas naselil občutek, da preprosto ne prenesete, da živimo, da morate biti vsak dan v stiku z nami," so sporočile županu v dopisu, v katerem mu še očitajo, da so zaradi njega postale "živčno bolne". "In vedite, če se kateri koli od nas kar koli zgodi, lahko krivdo pripišete sebi," so zaključile. V cankovski občini so poleg župana zaposlene še štiri osebe, ena je na porodniškem dopustu, preostale tri pa so se podpisale pod dopis.

Želeli so preprečiti objavo

"Nikoli od sodelavcev nisem pričakoval drugega kot to, da normalno delajo. Verjamem, da je do tega pisma prišlo v afektu, saj so zaposleni včasih tudi preobremenjeni. Njihove kritike sem dobro sprejel, nobeni nisem ničesar storil," je zadevo komentiral Vogrinčič. Po pogovoru z županom nas je poklicala še ena od zaposlenih v občinski upravi, ki je povedala, da prijave na inšpektorat niso podale, temveč so tam opravile zgolj pogovor. Z naslovov vseh institucij, na katere so poslale dopis, naj bi, kot pravi, prejele tudi negativni odgovor, da naj zadevo razrešijo med sabo, če pa je stanje res tako nevzdržno, da naj podajo kazensko prijavo. "Tega ne bomo naredile, saj to ni bil naš namen, želele smo si samo normalnega delovanja."
Kasneje so zaposlene na občinski upravi v naše uredništvo poslale še elektronsko pošto, v kateri so zahtevale, da se članek o teh dogodkih ne objavi, v sporočilu so med drugim dodale še, da sporočila niso napisale pod pritiskom župana in da so se z njim že pred dvema tednoma pogovorile glede tega ter da so sklenili dogovor, da bodo odslej bolje sodelovali. Sedem cankovskih občinskih svetnikov je zaradi zadeve že predlagalo sklic izredne seje.