vestnik

Poceni "madžarski bencin" ne le za domačine, tudi Slovenci naj bi še naprej tankali ceneje

Rok Šavel, 27. 5. 2022
Jure Zauneker
Slovenci se bomo glede na določilo madžarske uredbe še zmeraj lahko šli "bencinskega turizma" pri sosedih.
Aktualno

Madžarska vlada je sprejela ukrep, po katerem bi vozniki avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami od danes naprej gorivo točili po tržni ceni, toda obstaja ena pomembna izjema.

Na Madžarskem vse od sredine lanskega novembra cene goriva držijo pri 480 forintih na liter, zaradi tega pa je vse do sedaj cvetel tako imenovani bencinski turizem. Tudi veliko Slovencev, ki živijo neposredno ob madžarski meji, je svoje jeklene konjičke polnilo pri sosedih z najcenejšim gorivom v Evropi, a v četrtek je sledilo neprijetno presenečenje - Madžarska vlada se je odločila, da bodo od danes zgolj vozniki z madžarskimi registrskimi oznakami lahko točilo gorivo po regulirani ceni, ki preračunano znaša 1,24 evra na liter. Za tujce pa bo odslej veljala tržna cena. Sledile so panične kolene, podobne tistim pri nas, ki smo jim bili priča v obdobju pred regulacijo oziroma ob izteku regulirane cene, vozil iz tujine - tudi iz Slovenije in Hrvaške, namenjene na Madžarsko, a kot kaže, je bila panika odveč.


Slovenija v skladu z uredbo spada med izjeme



Vladna uredba namreč navaja izjemo : vozniki iz držav, kjer je ravno tako uvedena regulirana cena pogonskih goriv, po kateri lahko gorivo točijo tudi Madžari, lahko še naprej tudi na Madžarskem tankajo po regulirani ceni, torej 480 forintov na liter. Ker je tudi pri nas v veljavi regulirana cena pogonskih goriv, ki jo je vlada sredi maja ponovno začasno regulirala do 10. avgusta, in sicer pri maloprodajni ceni 1,560 evra za liter 95-oktanskega bencina in pri 1,668 evra za liter dizla, tako tudi vozniki iz Slovenije veljajo za izjeme.



Tako razume uredbo tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki je za vestnik.si potrdil, da je dejansko tako zapisano in tako danes interpretirajo določilo tudi madžarski mediji.

madžarska gorivo regulirana-pogonska-goriva
Kaj zdaj berejo drugi