vestnik

(POČITNIŠKE HIŠICE ČARNA) Gostom na Vaneči nudijo povezanost z naravo

Damjana Nemeš, 2. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Gostom sta na voljo dva apartmaja.
Aktualno

Gostom na voljo dva apartmaja, oba imata pokrito teraso s pogledom na skrbno urejeno okolico, gozdove, vinograde in panonsko ravnico

Jeseni leta 2019 sta Andrej Hriberšek in Nataša Kučan v Vaneči, kamor sta se preselila iz Murske Sobote pred nekaj več kot dvajsetimi leti, odprla Počitniške hišice Čarna. Želja, da bi se ukvarjala s turistično dejavnostjo, se je znanemu cvetličarju in partnerici rodila na počitnicah v Toskani. Tam je veliko obnovljenih starih hiš, ki jih oddajajo kot apartmaje. »Staro cimprano hišo, ki sva jo podedovala od Andrejevih starih staršev in v kateri živiva z najinima sinovoma, sva želela ponujati za turistične namene, kasneje pa sva se odločila, da bova na mestu, kjer smo nekoč imeli vinograd, postavila povsem nove lesene hišice,« je pojasnila Kučanova.

Začela sta z eno leseno hišico, ki sta jo poimenovala Hrast, povpraševanje gostov in unovčevanje turističnih bonov pa ju je privedlo do odločitve, da postavita še eno, ki nosi ime Macesen. Od julija lani tako v zasebnem ograjenem vrtu, velikem približno 300 kvadratnih metrov, stojita dve leseni hiški, v katerih gostje od blizu in daleč preživljajo dopust. 

hišice-čarna, vaneča, nataša-kučan, andrej-hriberšek
Vanesa Jaušovec
Andrej Hriberšek in Nataša Kučan vodita počitniške hišice Čarna.

Nadaljevanje zgodbe z letno kuhinjo


Zgodba apartmajskega resorta, ki gostom zagotavlja mir, tišino in zasebnost, je posebna tudi zato, ker sta se lastnika odločila, da jo bosta prepletla s cvetlično-zeliščno-zelenjavno-sadnim vrtom, ki objema hiški. Njuna ideja je namreč bila, da bi si gostje z vsemi plodovi, torej sadjem, zelenjavo, jagodičevjem in zelišči, tudi postregli ter si iz vseh dobrin tudi kaj skuhali. »Ideja je predvsem pri tujih gostih zelo dobro sprejeta. Velikokrat jim svetujeva tudi s kakšnimi recepti, to je predvsem moje področje, saj sem po izobrazbi živilska tehnologinja,« pove Kučanova.

hišice-čarna, vaneča, nataša-kučan, andrej-hriberšek
Vanesa Jaušovec
Moderni leseni hišici imata poleg osrednjega bivalnega prostora ločen spalni del, kopalnico in manjšo kuhinjo, na terasi pa so na voljo tudi lesena kopalna kad z možnostjo ogrevanja, ležalniki in miza s stoli.

Gostom sicer ponujata tudi zajtrk, če se za to odločijo, izberejo lahko tudi vegansko ali vegetarijansko različico. Pripravita jim košarico z lokalnimi sestavinami in jim jo dostavita na pokrito teraso pred hiško, kjer je postavljena miza s stoli, zraven pa so tudi ležalniki ter lesena ogrevana kopalna kad. Poleg zajtrka lahko gostje ob pomoči lastnikov hišk spoznavajo še preostalo prekmursko kulinariko. V pomladnih, poletnih in jesenskih večerih skupaj »pajajo krüj« ali pečejo langaš ter se družijo ob ognju.
Poskrbljeno je tudi za druge aktivnosti, gostje se lahko odločijo za izposojo navadnih ali električnih koles ali se odpravijo na potepanja in izlete, za katere jim ideje pripravita Kučanova in Hriberšek. »Vsem gostom skušava pokazati lokalne zanimivosti, da res začutijo našo pokrajino,« je povedal sogovornik, ki kot cvetličar in vrtnar z več kot tridesetletnimi izkušnjami skrbi za to, da je okolica urejena do potankosti, vsak gost pa kot dobrodošlico dobi tudi cvetlični šopek.

hišice-čarna, vaneča, nataša-kučan, andrej-hriberšek
Vanesa Jaušovec
Hišice Čarna


Poleg naštetega lahko gostje uporabljajo letos zgrajeno savno, postavljeno poleg hišk, ter več kot pol hektarja velik vrt z bazenom, ki je pri hiši lastnikov, le dober streljaj od apartmajev. »V vrtu pri hiši, v kateri živiva z najinima sinovoma, načrtujemo nadaljevanje zgodbe. Nekdanji hlev za živino bomo preuredili v letno kuhinjo, ki bo povezana z vrtom. Postavili bomo tudi ležalnike in tako gostom omogočili še en prostor, kjer se bodo lahko povezali z naravo, brali knjige, meditirali ali zgolj ležali in gledali v zrak,« sta za konec nekaj načrtov razkrila Nataša Kučan in Andrej Hriberšek.

hišice-čarna, vaneča, nataša-kučan, andrej-hriberšek
Vanesa Jaušovec
Gostom na voljo dva apartmaja, oba imata pokrito teraso s pogledom na skrbno urejeno okolico, gozdove, vinograde in panonsko ravnico.

hišice-čarna, vaneča, nataša-kučan, andrej-hriberšek
Vanesa Jaušovec
»Vsem gostom skušava pokazati lokalne zanimivosti, da res začutijo našo pokrajino,« je povedal sogovornik

hiša-čarna andrej-hriberšek vaneča turizem