vestnik

Počivalšek in Horvat v Murskem Središću o mostu čez Muro

Majda Horvat, 27. 5. 2020
Majda Horvat
Srečanje je potekalo v Murskem Središću, tiskovna konferenca pa na mostu čez Muro.
Aktualno

Bo dobro gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško temelj za dogovor med državama o umestitvi mostu čez Muro na mejni črti?

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v sredo v Murskem Središću srečal s hrvaškim kolegom Darkom Horvatom. Gostil ju je Dražen Srpak, župan mesta in od decembra lani tudi poslanec v hrvaškem parlamentu. Srpak si že nekaj let prizadeva za sodelovanje Slovenije pri postavitvi novega mostu čez reko Muro, na katerega bi se navezala obvoznica za Mursko Središće, nova cestna povezava pa bi okrepila tranzitne povezave in gospodarsko sodelovanje med državama v tem delu regije.

pocivalsek3
Majda Horvat
Gostitelj srečanja je bil hrvaški poslanec in župan mesta Mursko Središće Dražen Srpak.

Prošnja ministru Počivalšku, da podpre prizadevanja Hrvaške za gradnjo mostu, je torej bila osrednja tema pogovora, je po srečanju povedal Horvat, pobudnik srečanja, bistveno vprašanje, ki ga je treba rešiti dvostransko, pa je stična točka, kje bi most prečkal Muro. V ozadju tega problema je bilo doslej med drugim mejno vprašanje in seveda vprašanje krepitve novih tranzitnih poti.

"Hrvaška in Slovenija nimata nekih bilateralnih problemov, imata pa gospodarstvi, ki zelo dobro sodelujeta," je po srečanju izjavil Horvat.

Počivalšek se je zahvalil za povabilo in poudaril, da je potrebno izkoristiti vsako priložnost za povezovanje sosednjih držav, še posebej, če imata tako dobro gospodarsko sodelovanje kot ga imata Slovenija in Hrvaška. Izpostavil je trgovinsko menjavo med državama, ki znaša več kot šest milijard evrov, prav tako je na Hrvaškem skoraj dve milijardi evrov slovenskih investicij in skoraj milijardo hrvaških v Sloveniji. "To je temelj, na katerem moramo graditi naše bodoče sodelovanje. Verjamem, da bomo na slovenski strani našli posluh za zamisel, kako izboljšati prometno povezavo na tem območju med Slovenijo in Hrvaško, ki bo omogočila še boljšo blagovno sodelovanje in lažji promet," je izjavil Počivalšek.

pocivalsek2
Majda Horvat
Gospodarska ministra Hrvaške in Slovenije Darko Horvat in Zdravko Počivalšek.

Dražen Srpak pa je dejal, da je prepričan, da bodo po obljubljeni jim pomoči lahko zelo hitro naredili naslednji korak pri pridobivanju dokumentacije glede umeščanja mostu v prostor. "Naslednji korak je študija vplivov na okolje, za katero pa je potrebno določiti stično točko. V idejnih zasnovah smo si most na Muri zamislili natanko tam, kjer je meja na sredini Mure, s čemer smo se izognili vprašanju arbitraže. Prepričan sem, da se bodo zadeve zdaj verjetno hitreje premaknile, saj je minister Počivalšek obljubil pomoč in ta bo zelo, zelo dobrodošla," je še povedal Srpak.

mursko-središče most mura počivalšek horvat