vestnik

Počivalšek namesto za popolno zaprtje za nadzorovano sproščanje ukrepov

Vestnik, STA, 8. 12. 2020
STA
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo.
Aktualno

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavrača pozive k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer. Namesto tega predlaga postopno sproščanje omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. "S postopnim sproščanjem bomo za gospodarstvo naredili največ," je prepričan.

Poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer je na gospodarskega ministra v ponedeljek naslovil minister za zdravje Tomaž Gantar. Počivalšek se je še isti dan v pogovoru na TV Slovenija postavil na stran gospodarstva in dejal, da se mu zdi nekatere storitve smiselno sprostiti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov. Danes pa je v izjavi za medije podčrtal: "Enostavno si moramo priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Imamo stroge ukrepe in najdaljši lockdown v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi si želeli," je dejal v izjavi za medije in dodal, da so bili ti ukrepi sprva zamišljeni zgolj za dva tedna. "Zdaj pa smo omejitve na vseh področjih podaljšali, tega naše gospodarstvo ne bo zdržalo," je opozoril. Ugotovil je, da s strategijo zajezitve epidemije ne dosegajo pričakovanih rezultatov, krivdo za to pa vidi v izgubi zaupanja. "Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo," je dejal in dodal: "Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi."

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek obiskal Lušt
Za nespoštovanje ukrepov po njegovem mnenju niso krivi ljudje. "Pač pa mi, ki jih moramo prepričati, da bomo ukrepe složno spoštovali," je dejal. Recept je sicer preprost: zmanjšati količino in intenzivnost stikov. Ob opozorilih iz gospodarstva, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, je stopil na stran podjetnikov. "Mislim, da je bolje imeti imeti nekatere zadeve, ki se množično izvajajo na črno, ob nadzorovanih in strogih ukrepih v izvajanju, kot pa da se to dela na način, ki še bolj prispeva k širjenju okužb," je dejal. Zato namesto zapiranja dejavnosti predlaga drugačen pristop. In sicer naj za vsako dejavnost zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. "Podpiram vse obrtnike, ki želijo varno delati in s postopnim sproščanjem ukrepov bomo znanje in za slovensko gospodarstvo naredili največ, predvsem pa za ohranitev delovnih mest in socialne stabilnosti," je dejal. Pozval je tudi k pospešitvi izvajanja hitrih testov. Nujno se mu zdi tudi preveriti, ali je mogoče pospešiti izdajanje odločb o karanteni in bolniškem staležu, da bi se lahko okužene takoj osamilo.

gospodarstvo koronavirus ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi