vestnik

Počivalšek ne želi biti del špekulacij okoli Save, Madžari pa naj bi vrgli lovke na še ene terme in slovensko Obalo

R.Š., 20. 1. 2022
Marina Portorož
Madžarski kupci naj bi se zanimali za več naložb v slovenski turistični portfelj.
Aktualno

Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je odzval na predvidene spremembe v lastniški strukturi Save, a Madžare naj bi mikalo še več slovenskega turizma.

Znano je, da je gospodarski minister Zdravko Počivalšek velik zagovornik združitve slovenskega turizma pod eno streho - v tako imenovani turistični holding. Ta pobuda se zdi zdaj, ko naj bi madžarski sklad, blizu premierja Viktorja Orbana, od sklada York odkupil 43-odstotni delež v družbi Sava, vse manj uresničljiva.


Sava je preko Save Turizem med večjimi turističnimi igralci na slovenskem trgu, država pa ima v družbi, ki ima že vrsto let finančne težave, 46-odstotni lastniski delež preko Slovenskega državnega holdina in Kapitalske družbe. Ob tem, ko naj bi luksemburški sklad svoj delež prodal madžarskemu, pa se porajajo vprašanja, kaj bo storila država s svojim deležem, saj naj bi bile na mizi vse opcije. Sava je sicer v skladu z državno strategijo opredeljena kot pomembna naložba, kar pomeni, da mora država ohraniti vsaj 25-odstotkov in en glas.


Uveljavljanja predkupne pravice očitno ne bo

"Če bi prodajali državni delež Save v stanju, kot je sedaj, bi delali škodo slovenskemu turizmu. Od prvega dne je moje stališče jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja. S tem bomo maksimizirali pogajalska izhodiša," je zapisal Počivalšek na družbenem omrežju in izpostavil še škodljiv vpliv epidemije na morebitno prodajo. Poudaril je, da je York zasebni sklad in tako suveren v svojih poslovnih odločitvah, a do so se pogledi državnih lastnikov in sklada v preteklosti bistveno razlikovali.


"Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še nekaj mesecev nazaj pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti? Del takih špekulacij ne želim biti! SDH je pripravil LNU 2022 in Vlada RS ga je nekaj dni nazaj potrdila. Aktivnosti za leto 2022 so potrjene in upravljalec slovenskega premoženja ima nalogo, da temu tudi sledi," je bil jasen gospodarski minister.

Ob tem po poročanju Financ obstaja neuradno še več zanimanja iz Madžarske za naložbe v slovenski turizem. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi namreč po neuradnih informacijah prejela več povpraševanj za vstop v lastništvo več turističnih družb. Madžari se tako po neuradnih informacijah časnika Finance zanimajo za družbo Istrabenz Turizem, ki upravlja hotele v Portorožu, laško zdraviliško družbo Thermana in nepremičninsko družbo Argolina, ki je lastnica investicijskega zemljišča v Izoli.

sava sava-turizem zdravko-počivalšek madžarski-kupec