vestnik

Počivalšek obsoja zlorabe bonov in poziva tudi k vzpostavitvi občinskih vavčerjev

Vestnik.si, 29. 5. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je predstavil nekaj dodatnih podrobnosti o turističnih vavčerjev. Točen datum, kdaj se bodo lahko začeli koristiti, še ni znan.

Svetovna turistična organizacija napoveduje, da bi lahko v svetovnem merilu v letošnjem letu zabeležilo od 60 do 80 odstotkov manj mednarodnih potovanj, ogroženih pa je na milijone delovnih mest po vsem svetu, pravi Počivalšek. "Po nekaterih ocenah naj bi slovenski turizem potreboval pet let, da se spet postavi na noge." Dodaja, da bo to tudi močan udarec za slovensko gospodarstvo. Kot smo že poročali, je vlada sprejela ukrepe, ki bodo pomagali turizmu preživeti do konca leta. Minister bone ocenjuje kot daleč najboljšo rešitev, na to pa naj bi nakazovale tudi ocene s terena. Povpraševanje se pri ponudnikih namreč povečuje, kar je znak, da je odločitev, da sredstva preusmerijo v turistične bone, dobra. Kot smo že poročali, je prenosljivost bonov možna do drugega sorodstvenega kolena, prenosljiv pa bo na podlagi izjave. Polnoletni državljani bodo dobili 200 evrov, mladoletni pa 50. Počivalšek je danes še poudaril, da družini ne bo treba vse bone porabiti pri enem turističnem ponudniku. 

4541b3194c2d123d13521c79ba0ace74
Nataša Juhnov
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Bon se lahko unovči le za nastanitve ali nastanitve z zajtrkom. Predvideva se, da bo država bone refundirala dvakrat mesečno, vendar se je o tem treba še uskladiti s Finančno upravo Republike Slovenije (FURS). Po tej uskladitvi bo znan tudi končen datum, kdaj se bodo lahko boni pričeli koristiti. Glede zlorab bonov, ki so se v zadnjih dneh pojavile v medijih, minister ocenjuje, da bo veliko odvisno tudi od samih potrošnikov, ki naj opozorjajo na neprijetne prakse in kršitve. "Tudi občine pozivam, da se pridružijo državni iniciativi in bone določijo tudi na lokalni ravni. Če se bodo državnim bonom pridružili še občinski, bo vsak po svojih zmožnostih pripomogel k okrevanju turizma in gospodarstva," še poziva. Ostro zatrjuje, da so zlorabe bonov nesprejemljive, prvi ki bo nekoga zaradi zlorabe zaupanja kaznoval, pa bo trg. "Potrudite se za domačega gosta, to je najdragocenejši gost," še pravi, turistom pa polaga na srce, da dopustniške točke najdejo tudi v skritih lokacijah, ne le v glavnih turističnih točkah.  

Gospodarski minister še poudarja, da bodo ponudbe nadzirali, kljub vsemu pa verjame, da velika večina bone dojema kot pomoč slovenskemu turizmu, in da bo odgovorno tudi ravnala. 

koronavirus zdravko-počivalšek jelko-kacin turistični-boni