vestnik

Drugi paket bo namenjen zagotavljanju likvidnosti

Vestnik, 4. 4. 2020
Andrej Petelinsek
Zdravko Počivalšek je kot gospodarski minister v prejšnji vladi nasprotoval prodaji lendavskih term. Toda postopki tečejo naprej, sam pa se še ni odzval.
Aktualno

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar ter vladni govorec Jelko Kacin so ponovno stopili pred kamero.

Delovna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo, ki jo vodi Zdravko Počivalšek, je danes že zasedala na Brdu in sicer na temo popravkov prvega paketa ukrepov in določitve smernic na področju likvidnosti podjetij.
Krajši delovnik po vzoru Avstrije? 
Vsi deležniki so, po Počivalškovih besedah, predstavili ideje in predloge s katero bodo reševali likvidnost Slovenije na petih področjih: trgu dela (krajši delovnik po vzoru Avstrije, možnost samostojnega odločanja delodajalcev o koriščenju letnega dopusta, poenostavitev postopka prijave dela na domu Inšpektoratu za delo, podaljšanje delovnih dovoljenj za tuje delavce, ki so že na delu v Sloveniji, večja podpora sezonskemu delu), na področju financ (v smeri hitrih likvidnostnih kreditov, ugodnih kreditov in garancij za mala in srednja podjetja, ustanovitev sklada za reševanja insolventnosti), področju davkov (zamik plačila DDV, spremembe davka na dodano vrednost,  spremembe DDV za nočitve in prehrano), področju najemnin, storitev povezanih z elektriko ter na področju kmetijstva. "Ukrepi morajo spodbujati tako domače kot tuje investicije. Potrebujemo konstruktivne rešitve," je poudaril Počivalšek.
Na vprašanje kako bo poskrbljeno za popoldanske samostojne podjetnike je odgovoril, da so ukrepi namenjeni le tistim, ki od svoje dejavnosti živijo in torej niso zaposleni drugje. Dotaknil pa se je tudi dejavnosti turizma, ki bo v tej situaciji utrpela veliko škode in za katero so predlagali tudi podaljšanje ukrepov za tri mesece po koncu epidemije. Na področju turizma so izpostavili, da je predlog vrednotnic za turistične agencije ustrezen. 
Paket ukrepov, ki ga pripravljajo sedaj, bo po njegovih besedah omogočil podjetjem da bodo ponovno zagnala svoj posel. "Za nas je pomembno, da je novi paket pripravljen premišljeno, zato smo začeli z delovnimi skupinami. Naša naloga je, da do devetega aprila pripravimo predlog smernic."

Boštjan Gorjup
sta

"Gospodarstvo potrebuje finančno injekcijo, ne v obliki subvencij, ampak transparentnega kredita, ki ga bo gospodarstvo po uspešnem okrevanju znalo vrniti," pa je dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.

Izpostavila je problem najemnin

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je izpostavila, da ima gospodarstvo neposredno možnost tekočega sodelovanja z ministrstvi preko zborničnega delovanja v smislu, da lahko predloge posredujejo in spremljajo implementacijo.

Izpostavila je problem najemnin, saj se veliko trgovcev, ki svojo dejavnost opravlja v velikih trgovskih centrih sooča s problemom kako plačati najemnino. Kot je povedala, je predlagala določen način, kako bi si to breme medsebojno razdeli najemnik, najemodajalec in država. »Model, ki sem ga predlagala verjamem da ni najboljši, a računam na to da bomo ukrep dodelali, da bo sprejemljiv za vse tri partnerje,« je poudarila. Po njenem predlogu bi 70 % najemnine plačala država. 

nevenka-cresnar-perger_pl
Primož Lavre
Nevenka Črešnar Pergar

Predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar pa je poudarila, da bo drugi paket namenjen zagotavljanju likvidnosti. "Začeti moramo razmišljati po zaključku krize, ko bodo nekateri ukrepi še kako pomembni da bo slovensko gospodarstvo začelo rasti." Po njenih besedah bodo pomembni predvsem ukrepi za spodbujanje investicij, domačih in tujih.

koronavirus vlada delovna-skupina zdravko-počivalšek