vestnik

Počivalšek za razmislek o spremembi strategije boja proti pandemiji

STA, 2. 12. 2020
Nataša Juhnov
Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije za zajezitev epidemije.
Aktualno

Člani sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje so se na torkovi seji strinjali, da delovna mesta niso glavni vir okužb z novim koronavirusom, zato so vlado pozvali k odpiranju gospodarstva pod strogimi pogoji. Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije za zajezitev epidemije.

Kot so na torkovi video konferenci izpostavili predstavniki gospodarskih organizacij, ki delujejo v svetu za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, so podjetja poskrbela tako za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih kot tudi za njihovo varno preživljanje odmorov. Zato so zavrnili analizo, ki je temeljila na telefonskih anketah, v katerih so okužene spraševali, kje mislijo, da so se okužili. Tak pristop dojemajo kot nestrokoven in tudi škodljiv, saj ustvarja povsem zgrešeno sliko dejanskih tveganj, so na gospodarskem ministrstvu zapisali na svojih spletnih straneh.

Gospodarske organizacije so predstavile svoje analize in podatke, predvsem pa so poudarile, da je v njihovih delovnih okoljih zelo malo okuženih, pa še te okužbe večinoma ne izvirajo iz delovnega okolja.

Trgovinska zbornica Slovenije je predstavila podatek, da so bili v podjetjih, ki tudi med epidemijo obratujejo, v obdobju med 4. in 18. novembrom zaposleni v 1,90 odstotka primerov odsotni zaradi aktivne okužbe, v 2,76 odstotka primerov zaradi višje sile in v 4,7 odstotka primerov zaradi karantene.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je ob tem, da ima približno 70 odstotkov njenih članov prepoved obratovanja, med preostalimi podjetji izvedla anketo na vzorcu 1660 članov. Analiza je pokazala, da je imelo stik z okužbo manj kot pol odstotka vprašanih, medtem ko je bil delež odsotnih zaposlenih zaradi drugih razlogov približno enoodstoten.



Anketa Gospodarske zbornice Slovenije na vzorcu več kot 130 podjetij pa je pokazala, da je bilo v celotnem obdobju od prvega marca do 18. novembra neposredno zaradi okužbe z novim koronavirusom z dela odsotnih 3,5 odstotka zaposlenih, medtem ko so bili trije odstotki odsotni zaradi varstva otrok in štirje odstotki zaradi karantene ali drugega razloga.

"Ti podatki gospodarskih organizacij kažejo, da delovna mesta niso glavni vir okužb, temveč je na tem področju zagotovljena visoka varnost pred okužbo. Gospodarstvo zato poziva vlado, naj dovoli poslovanje podjetij - sicer pod zelo strogimi pogoji in nadzorom njihovega spoštovanja," so zapisali na ministrstvu.

Dodaten argument za ponovno delovanje nekaterih dejavnosti je po njihovih navedbah izpostavila OZS, ki ugotavlja, da se je zaradi prepovedi opravljanja nekaterih storitev precej povečalo delo na črno, ki poteka v povsem nenadzorovanih in zato nevarnejših okoljih.


"Zbornica zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo, saj številke kažejo, da sedanja strategija ne deluje. Predlagajo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij," so navedli.

Minister Počivalšek bo podatke in zahteve gospodarskih organizacij predstavil vladi in njeni strokovni skupini, pri tem pa je tudi sam dodal, da je "glede na številke očitno, da trenutni pristop k zajezitvi epidemije še ne deluje najbolj učinkovito in ne prinaša želenih rezultatov". Napovedal je, da bo zato pozval k razmisleku o spremembi strategije.

Gospodarsko ministrstvo je sicer v minulih dneh ministrstvu za zdravje že posredovalo predlog načrta za sproščanje omejitvenih ukrepov, do katerega naj bi se slednje zdaj opredelilo. Ali predlog vključuje tudi odprtje smučišč, ki visi v zraku vse od začetka smučarske sezone, ni znano.

Člani sveta so v torek med drugim razpravljali tudi o ukrepih iz sedmega protikoronskega zakona, ki je v pripravi.

gospodarstvo svet minister koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi