vestnik

Pod pobudo za ukinitev obveznega cepljenja že 5000 podpisov

STA, Vestnik, 18. 1. 2020
Arhiv Svet24
Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo pobudi je začel teči 16. decembra, izteče pa se 13. februarja.
Aktualno

Zunajparlamentarna Stranka za zdravo družbo je v tem tednu pridobila zahtevanih 5000 podpisov podpore pod pobudo za vložitev predloga novele zakona o nalezljivih boleznih v zakonodajni postopek, so sporočili. Z njim želijo ukiniti obvezno cepljenje in namesto njega uvesti prostovoljnega.

Po prepričanju stranke ni učinkovitega pregleda nad posledicami cepljenja, v praksi ni odgovornosti za škodo, ki jo povzroči cepljenje, mnenje stroke pa ni enotno. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo pobudi je začel teči 16. decembra, izteče pa se 13. februarja.



Če bodo vsi pogoji izpolnjeni in bo predlog z najmanj 5000 podpisov podpore predložen predsedniku DZ v skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi ter poslovnikom DZ, predsednik DZ obvesti poslanke in poslance o začetku zakonodajnega postopka. DZ obravnava zakonski predlog, ki ga vložijo volivci, po enakem postopku kot predloge zakonov, ki jih predlagajo drugi možni nosilci zakonske iniciative, ki so vlada, vsak poslanec in državni svet, je objavljeno na spletni strani DZ.

Pediatri predstavili novo spletno stran 


V združenju za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu so sicer v četrtek predstavili novo spletno stran www.cepljenje.info, ki so jo vzpostavili. Na njej so preverjene informacije o pomenu in poteku cepljenja, pa tudi o stranskih učinkih. Posvarili so pred nevarnostjo jemanja nekaterih izjav iz konteksta in poudarili, da je pomembno vedeti, kako nastajajo posamezne študije, iz katerih črpamo informacije o cepljenju in cepivih.

Porast obolelih za ošpicami
V javnosti so lani veliko pozivov k cepljenju sprožili primeri ošpic. Skupno so lani zabeležili 48 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih. Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma,  dva z enim odmerkom, 9 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju.Tudi v začetku letošnjega leta so na NIJZ že zabeležili pet primerov ošpic pri odraslih osebah, vsi so predvidoma povezani z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel v novembru 2019.

novela zdravstvo pobuda podpis
Kaj zdaj berejo drugi