vestnik

Omejitev gibanja med občinami in policijska ura v veljavi še vsaj teden, podaljšanje počitnic ne pomeni podaljšanja šolskega leta

Vestnik, 30. 10. 2020
Jure Zauneker
Vrtci bodo v naslednjem tednu nudili nujno varstvo v omejenem obsegu.
Aktualno

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin so predstavili podaljšanje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni.

Za življenja gre, je poudaril vladni govorec, saj je v četrtek umrlo 23 bolnikov, kar je največ doslej. Cepivo bo najverjetneje na voljo spomladi, do takrat pa je najučinkovitejše upoštevanje veljavnih ukrepov, je izpostavil. 

Ravnatelji šol in vrtec so šolsko ministrstvo v preteklih dneh obvestili, da se številni soočajo z obolelim kadrom, zato so se na ministrstvu odločili za podaljšanje počitnic za en teden, do 8. novembra. Enako velja za glasbene šole. Vrtci lahko tudi v naslednjem tednu na podlagi odločitve župana zagotavljajo nujno varstvo za zaposlene starše, ki nimajo drugega varstva za otroke, je dejala Kustečeva. V srednješolskem izobraževanju bo pouk potekal na daljavo, prav tako v višjih in visokošolskih zavodih. Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami in za izjeme, ki so ostale že v tem tednu, tudi za dijaške in študentske domove.  Ministrica je še poudarila, da podaljšanje počitnic ne pomeni podaljšanja šolskega leta, ampak bodo manjkajoče dni nadomestili tekom leta. 

siomna kustec
STA
Ministrica Simona Kustec upa, da se bo novembra pouk nadaljeval v šolah.

Kakšno bo nadaljevanje šolskega leta po počitnicah? Ministrica pravi, da bo treba pred sprejetjem odločitve preučiti epidemiološko sliko in število kadra v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Je pa ministrstvo šolam danes poslalo okrožnico, v kateri so tudi priporočila, kako naj poteka ocenjevanje, sodelovanje med starši in šolo ter drugimi pomembnimi informacijami. 

Za teden dni je podaljšan tudi ukrep prepovedi zbiranja več kot šest ljudi, omejitev prehajanja med občinami in omejitev gibanja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. 

Tina Bregant je pojasnila, da bomo morali še nekaj dni upoštevati vse ukrepe. "Epidemiološka situacija je resna, vendar pa se nakazuje trend, da so ukrepi prijeli," je še dejala.

koronavirus slovenija ukrepi podaljšanje-ukrepov