vestnik

Podelili 8 certifikatov za tradicionalno prleško gibanico, med gosti tudi Počivalšek

Vestnik, 22. 6. 2021
Arhiv društva Kelih
Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica.
Aktualno

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih je organiziralo slovesno podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica, prejeli so jih štirje ljubitelji prleške gibanice in štirje tržni ponudniki. Slovesnosti v Križevcih pri Ljutomeru se je kot slavnostni govornik udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Certifikate Tradicionalna prleška gibanica, ki so veljavni eno leto, so v kategoriji ljubitelji prleške gibanice prejeli Majda Markovič, Erazem Kos, Flo in Beno ter Gabika Rautar Puhan, v kategoriji tržnih ponudnikov pa Lončarstvo Saša Žuman, s. p., Segrap, d. o. o. - Bioterme Mala Nedelja, Zdravilišče Radenci in Tjaša Kos, s. p.. 

prleška-gibanica, certifikat, društvo-kelih
Arhiv društva Kelih
Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica.

Kot je na slovesnosti poudarila predsednica društva Kelih Tjaša Kos, s podelitvijo certifikatov spodbujajo peko prleške gibanice v okrogli lončeni posodi tako pri tržnih ponudnikih kot pri njenih ljubiteljih. Pogoj za pridobitev certifikata je poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, tudi uporaba okrogle lončene posode, peka v krušni peči pa med pogoje za pridobitev certifikata na sodi. Mnogi namreč danes nimajo več krušnih peči, v katerih bi pekli tradicionalne prleške gibanice. 

Na letošnjem ocenjevanju je bilo sicer 26 prleških gibanic, od tega jih je bilo 19 pečenih v okroglem lončenem pekaču, osem dobitnikov certifikatov pa je doseglo več kot 85 odstotkov vseh možnih točk. 

prleška-gibanica, certifikat, društvo-kelih
Arhiv društva Kelih
Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica.

Pred podelitvijo certifikatov je zbrane nagovoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da je slovenska tradicionalna kuhinja del naše kulturne dediščine in ima velik pomen ter dodano vrednost za turistično ponudbo. "Za prihodnost turističnih destinacij je ključno, da ohranjajo tradicijo lokalne kulinarike, saj bodo na ta način lažje razvile svoj turistični potencial, gostom pa ponudile nekaj drugačnega. Verjamem, da marsikdo ob omembi Prlekije najprej pomisli na odlično vino, kot drugo pa na prleško gibanico. In tako je prav. Prlekija je primer dobre prakse, saj so prepoznali potencial v tradicionalnih slovenskih jedeh in tako vsako leto podeljujejo certifikate za prleško gibanico z enim samim namenom, da se ohranita značilen okus in izgled." 

prleška-gibanica, certifikat, društvo-kelih
Arhiv društva Kelih
Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica.

Slovesnost podelitve certifikatov sta popestrili Marinka Prelog in Selma Franov, ki pojeta pod umetniškim imenom Beročka. 

prleška-gibanica, certifikat, društvo-kelih
Arhiv društva Kelih
Podeljeni so bili certifikati Tradicionalna prleška gibanica.

Društvo Kelih bo nadaljevalo s promocijo prleške gibanice. Prihodnje leto bodo ponovno izvedli državno ocenjevanje prleških gibanic, želijo pa si, da bi tudi v prihodnje pri ocenjevanju sodelovali mladi. Letos jih je bilo kar pet mlajših od 18 let. 

prleška-gibanica certifikati društvo-kelih
Kaj zdaj berejo drugi