vestnik

Podiramo drevje, onesnažujemo vodo in zrak ... Kaj nam bo ostalo? 

AG, 22. 4. 2018
Pixabay
Svetovni Dan Zemlje.
Aktualno

Podiramo drevje, ki nam daje hrano; onesnžujemo zrak, ki jo nujno potrebujemo. Vojna za vodo je prihodnost, če bomo tako nadaljevali. Na vse to z zelo nazornimi fotografijami opozarjajo številni strokovnjaki in organizacije ob Dnevu Zemlje. 

Spletna stran neprofitne organizacije Arteide je na zelo nazoren način predstavila, kako podiramo drevje, zato, da bi dali prostor mestom, s tem pa uničujemo svoj živjenjski prostor.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.



Dan Zemlje obeležujemo že skoraj 50 let, od leta 1970, zato, da se vsi skupaj spomnimo, kako pomembno je, da ohranimo naravne vire.Pobudnica Dneva zemlje, ki v prvi vrsti opozarja, zakaj so nam ti viri pomembni in kako je biološka raznolikost nujno potrebna za vsakega od nas, je Svetovna organizacija za narave (WWF). »S trajnostno rabo naravnih virov ljudje v prvi vrsti pomagajo sami sebi in svojim družinam, hkrati pa prispevajo k ohranjanju narave in našega planeta. Z zbiranjem primerov dobrih praks vidimo, kako in zakaj so nekateri uspeli, odkrivamo njihove ideje, da jih lahko ponovijo tudi drugje in s tem spodbuditi čim več ljudje svoje, da gredo po isti poti. Vsi lahko prispevamo k ohranjanju biološke raznolikosti in skupnemu reševanju izzivov,« je povedala Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

76f8498ce11843fa4d3226c30522599e
Sašo Bizjak
Svetovni dan Zemlje.


Ob Dnevu zemlje že ves teden prirerajo številne pohode in druženja v naravi, strokovnjaki pa tokrat opozarjajo predvsem na to, kako škodljiva je plastika. Kljub temu, da je vse več ljudi ekološko osveščeno, ločujejo odpadke, pa v okolje še vedno odvržemo preveč plastike, kar lahko sami vidimo na vsaki čistilni akciji.V naravi pa naj bi sicer vsako leto pristalo več kot osem milijonov ton plastike, pri čemer pa je velik problem prav onesnaženost oceanov.

55488f49baeed80928de0924e37ab766
Reuters
Mladič polarnega medveda se igra s plastičnim kanistrom.

dan zemlje