vestnik

Podjetnost je ženskega spola

Marina Vrbnjak, 31. 8. 2019
Marina Vrbnjak
Srečale so se z namenom, da bi izmenjale izkušnje, našle motivacijo za nadaljnje delo, pridobile nova znanja in informacije.
Aktualno

Ob koncu poletja so se podjetnice iz celotne Slovenije zbrale v Pomurju, obiskale so sejem Agra in druženje sklenile v Hiši penin Frangež

Med podjetniki v Sloveniji je okoli trideset odstotkov žensk, s tem da njihovo število v zadnjih letih narašča, tako pri nas kot v svetu. Nekatere med njimi so se minulo soboto zbrale v Gornji Radgoni. Dan so začele z ogledom mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, sklenile pa v priznani Hiši penin Frangež, v idiličnem okolju Radgonsko-Kapelskih goric. 

DSC_8012
Marina Vrbnjak
Simona Fartek, svetovalka za gradnjo osebnega stila, se udeležuje organiziranih tematskih srečanj, ne samo regionalno, temveč tudi v širšem okolju.

Število podjetnic narašča

Med udeleženkami vrtne zabave v Hiši penin Frangež pozitivne energije ni manjkalo. Dogodek je povezovala podjetnica, predavateljica, radijska in televizijska voditeljica Polona Požgan. Med podjetnicami pa se je znašla tudi Bernarda Marovt, ki je z zbranimi delila svoje dolgoletne izkušnje. »Odgovornost in podjetniška kultura pri nas nista ravno na visoki ravni,« je zbrane okarala Marta Turk, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije GZS. Spomnila je tudi, da trg ni samo domača ulica ali občina. »Treba je spodbuditi internacionalizacijo,« je dodala. Sama je z možem podjetje ustanovila konec osemdesetih let, ko je bilo žensko podjetništvo še precej zapostavljeno. Danes je mentorica številnih žensk, ki stopajo na to pot. 

DSC_8015
Marina Vrbnjak
»Odgovornost in podjetniška kultura pri nas nista ravno na visoki ravni,« meni Majda Turk.

V Evropi so ženske najbolj neizkoriščen potencial  v podjetništvu

»Ženske se podjetništva lotevajo nekoliko drugače kot moški. Glavne razlike se kažejo v upoštevanju družinskih okoliščin, previdnosti pri stopanju na samostojno podjetniško pot, zavedanju morebitnega neuspeha in načinih financiranja. Ne glede na konceptualne in statistično-metodološke razlike pa je dejstvo, da so v Evropi ženske najbolj neizkoriščen potencial na področju podjetništva,« je povedala Iris Lanščak, svetovalka Slovenske poslovne točke (t. i. SPOT točke) Pomurje, ki izvaja brezplačne storitve svetovanja za potencialne podjetnike in mikro, mala ter srednje velika podjetja. »Vsekakor pa podjetnice začetnice in potencialne podjetnice tudi v Pomurju potrebujejo specifične in njihovemu načinu podjetniškega delovanja prilagojene podporne storitve. Te se ob finančnih spodbudah lahko izrazijo predvsem v dodatni podpori, pogovorih, zagotovljenih zgledih oziroma vzornicah in razumevanju,« je dodala.

Podjetništvo ti da svobodo

Ena izmed udeleženk je bila tudi Pomurka Simona Fartek, svetovalka za gradnjo osebnega stila, ki jo poleg zadovoljstva ob opravljanju svojega dela naprej žene tudi svoboda, ki ji jo daje podjetništvo. »Odločitev za podjetniško pot ima vzrok zelo daleč v preteklosti in je bila posledica neustrezne odločitve za študij. Želela sem postati modna oblikovalka, vendar takrat, po končani gimnaziji, pri nas še ni bilo take ponudbe kreativnih študijev,« je dejala. Ker je želela postati tudi učiteljica, se je vpisala na pedagoško fakulteto in več kot deset let delala v šolstvu. »Vendar moja strast in zanimanje za oblačila, modo in vse, kar je lepo, estetsko, nista zamrla in notranji klic po tovrstnem izražanju je postajal vedno glasnejši. Poleg tega da sem se s tem ukvarjala v prostem času in pomagala prijateljicam, znancem, so mi ljudje velikokrat govorili, da bi morala to početi, se s tem ukvarjati,« je dodala. Osebno meni, da je podpore v obliki dostopnosti informacij in znanja dovolj. »Sem celo mnenja, da smo trenutno priča presežku tovrstne podpore, ponudbe. Sama sem, še preden sem se odločila za registracijo dejavnosti in tudi pozneje, v iskanju odgovorov na porajajoča vprašanja potrkala na različna vrata, tako v ožjem okolju, torej Murski Soboti, kot tudi širše, npr. v Mariboru, od SPOT točk do tehnološkega parka, Tovarne podjemov Maribor, gospodarsko-podjetniške in obrtne zbornice, in vse peljejo isto zgodbo: izobraževanja in svetovanja.« Edino, kar pogreša, je možnost finančne podpore, zagonskih sredstev, ugodnejšega najema prostorov v okolju. Rada se udeležuje organiziranih tematskih srečanj, saj verjame v žensko moč združevanja ter pretok dobre energije in izmenjave praks. »Na vsakem srečanju sem spoznala nove, zanimive ljudi, neposredno prišla do krasnih sodelovanj ali dobila čudovite ideje,« je še povedala.

podjetništvo pomurje agra
Kaj zdaj berejo drugi