vestnik

Podpisano športno-kulturno sodelovanje z Madžari 

Janko Votek, 7. 11. 2017
Nataša Juhnov
Zeleni park Martjanci ne pomeni samo pridobitve za otroke, ampak gre za medgeneracijski center. 
Aktualno

Program Interreg Slovenija-Madžarska vreden tri milijone evrov, v njem je sedem projektov 

V športno-rekreacijskem centru Martjanci, katerega del so tudi slovesno odprli, je bil podpis pogodb o sofinanciranju projektov v okviru programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska. V projekt medregijskega sodelovanja so vključene štiri regije, z naše strani sta to Pomurje in Podravje, na strani Madžarske pa sodelujeta županiji Vas in Zala. Pogodbe je podpisala vodja organa upravljanja Nina Seljak z vodilnimi partnerji projektov. TELE - KA - LAND je nadaljevanje projekta Pet poštnih kočij, v katerem bodo vzpostavili mrežo pravljičnih parkov. MuraA Raba Tour, katerega vodilni partner je Hi - FI studio, bo razvijal turistični produkt s štirimi programi, vodni, konjeniški, pohodni in kulturni turizem, Horse based tourism, katerega nosilni partner je Zavod nazaj na konja, bo razvijal nov koncept konjeniškega turizma. Edocumenta Panonica z vodilnim partnerjem Pomurskim muzejem bo vzpostavil interdisciplinarno bazo arheoloških, etnoloških, kulturnozgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini 120 krajev. Back in the day, katerega vodilni partner je Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan, pa bo vzpostavil institucionalno sodelovanje muzejev na prostem.
Cilj projektnega sodelovanja, za katero je na voljo 14,8 milijona evrov, je razvoj tako imenovanih mehkih vsebin in promocija skupnega čezmejnega prostora s poudarkom na naravni in kulturni dediščini. To naj bi pomenilo tisto dodano vrednost v regijah, ki bi bila zanimiva predvsem za zunanje obiskovalce in tudi domačine. Sedem odobrenih projektov čezmejnega sodelovanja, za katere so bile podpisane pogodbe, je vrednih tri milijone evrov.
Alojz Glavač, župan Občine Moravske Toplice, je poudaril pomen tovrstnih projektov, saj se razlikujejo od klišejskega razumevanja razvoja, ki se ga na lokalni ravni meri samo z metri in kilometri cest in cevovodov. Vse to izgubi svoj smisel, pravi, če za tem ne stoji skrb za človeka, če se ne naredi nič v spreminjanju zavesti. Projekt Green Exercise, ki je eden od teh projektov, katerega del je Zeleni park Martjanci, ne pomeni samo pridobitve za otroke, ampak gre za medgeneracijski center, ki bo povezal vse prebivalce, je povedal in izrazil upanje, da ga bodo prepoznali in uporabljali tudi turisti.
Aleš Mrkela, vodja programa, je poudaril, da s podpisi teh pogodb program še ni končan. Četrti rok za oddajo projektov se izteče 14. novembra. Odločitev o sofinanciranih projektih bo znana predvidoma marca naslednje leto. Ne glede na to bosta v začetku naslednjega leta objavljena informacija o morebitnem ostanku razpoložljivih sredstev in dodatni rok za predložitev projektov.
Interreg Slovenija-Madžarska sofinanciranje madžari alojz glavač aleš mrkela
Kaj zdaj berejo drugi