vestnik

(POGLED NAZAJ) 365 dni življenja z epidemijo

Ines Baler, Andrej Bedek, 12. 3. 2021
Jure Zauneker
Gostinski lokali v Pomurju danes (v četrtek, 11. marca) samevajo že 148. dan zapovrstjo.
Aktualno

Zaradi grožnje v obliki skrivnostnega virusa so stalnica postali omejitveni ukrepi.

V zadnjem prizoru filma Variola Vera eden od zdravnikov v bolnišnici, v kateri se dogaja film, vpraša profesorja, ki so ga oblasti poslale na pomoč, da koordinira zajezitev bolezni, zakaj je nosil skafander in zaščitna očala, če pa je že prebolel črne koze in se cepil proti bolezni, ki je razsajala po bolnišnici. Profesor je odgovoril, da zato, ker je lahko le tako drugim, tudi zdravim, sporočil, da gre za resno in težko bolezen, zaradi katere izgubljajo življenja.

V epidemiji črnih koz v Jugoslaviji, ki jo opisuje film, je leta 1972 zbolelo 184 ljudi, umrlo jih je 40. Svetovna zdravstvena organizacija je po uspešnem cepljenju državi izrekla priznanje za zajezitev epidemije. Primer jugoslovanskega spopada z virusom variole še vedno služi kot pomembna študija obvladovanja izbruhov epidemije in nadzora širjenja bolezni.

Trinajstega marca 2020 se je na prvi – nočni – seji sešla vlada Janeza Janše. Ministrska ekipa je za omizjem sedela z zaščitnimi maskami na obrazih. Prizor iz slovenske Variole Vere. Janševa vlada je mandat prevzela sočasno z razglasitvijo epidemije, ki še traja in z vladnimi ukrepi močno zaznamuje vse značilnosti življenja v Sloveniji v zadnjem letu dni.

Covid-19 v datumih
Vestnik.si
Covid-19 v datumih

Čeprav smo tudi z vojaškimi letali slavili konec prvega vala, je jeseni udaril drugi. Kljub izrednim naporom zdravstvenega osebja se je drugi val odvil precej porazno in z eno najslabših statistik v Evropi. Ob tem ima Slovenija policijsko uro, omejitev nočnega gibanja, že od 20. oktobra, kar je dlje od vseh primerljivih držav.

Javnost so pri upravljanju epidemije razburjali predvsem nedomišljeni in stalno spreminjajoči se ukrepi. Dobili smo kup ukrepov, težko razumljivih, in zgodilo se je celo, da so se že čez dan ali dva spremenili. Redko so tudi na vladnih novinarskih konferencah znali javnosti temeljito, predvsem pa preprosto pojasniti, kaj se dogaja in zakaj je nujno spoštovati ukrepe.

Covid-19 v številkah
Vestnik.si
Covid-19 v številkah

Marjan Dolar, filozof, je bil jasen v televizijski oddaji Intervju. V odličnem pogovoru je poudaril, da aktualna oblast uveljavlja te ukrepe na podlagi ustrahovanja in izdajanja glob. In še, da oblast ustrahuje in nasprotuje tistim, ki razmišljajo drugače kot ona, ker ta oblast redko stori kaj takega, da bi jo ljudje spoštovali in jo sprejeli.

Virus pa se še naprej širi, zdravila za bolezen, ki jo povzroča, še ni. Zato nam preostanejo že vseskozi prisotni preventivni ukrepi in zapiranje. Upanje pa prinaša cepljenje.

epidemic eno-leto slovenija covid-19
Kaj zdaj berejo drugi