vestnik

Pogoje za odpiranje šol izpolnjuje pet regij, med njimi ni pomurske

Vestnik, 17. 1. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada bi ob nadaljnjem izboljševanju epidemioloških razmer lahko že v prihodnjem tednu odločala o morebitnem sproščanju ukrepov, je že včeraj napovedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Pojavlja se tudi možnost za odpiranje prvih treh razredov v posameznih regijah.

Pogoji za začetek sproščanja ukrepov so sicer manj kot 1200 hospitaliziranih oseb ter sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pod 1350 na državni ravni. Po do včeraj znanih podatkih znaša sedemdnevno povprečje 1424, ob nadaljnjem upadanju pa bi lahko vlada po napovedih Kreka odločala o sproščanju nekaterih ukrepov v posameznih regijah, tudi o morebitnem odprtju prvi treh razredov šol v posameznih regijah. 

Po zadnjih podatkih tako pogoje za odpiranje prve triade že izpolnjujejo gorenjska, osrednjeslovenska, zasavska, primorsko-notranjska in obalno-kraška regija, blizu mejnika za izpolnjevanje pogojev sta tudi podravska in koroška regija. 

Med regijami, ki izpolnjujejo pogoje za morebitno odpiranje šol, tako še ni pomurske regije, kjer je 1504 aktivnih primerov, sedemdnevno povprečje okuženih oseb na 100 tisoč prebivalcev pa je 75, kar nas uvršča na četrto mesto med dvanajstimi slovenskimi regijami. 

ukrepi koronavirus šole