vestnik

Pokanje s karbidom je lahko nevarno 

A. B., 29. 3. 2018
Andrej Bedek
Pokanje med velikonočnimi prazniki je dovoljeno le ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. 
Aktualno

Policija poziva k previdnosti pred velikonočnim pokanjem s karbidom. Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje zakon o varstvu javnega reda in miru. 

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih določa, da je prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razredov F2 in F3, katerih glavni učinek je pok. Predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja. To pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati.
Na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) napovedujejo, da bodo policisti uporabnike omenjenih izdelkov, torej kršitelje zakonodaje, kaznovali z globami od 400 do 1.200 evrov. Poleg kršitve zakonodaje pa policisti opozarjajo tudi na nepremišljeno in neprevidno uporabo pirotehničnih izdelkov, ki pogosto povzroči telesne poškodbe, na primer opekline, raztrganine rok, poškodbe oči, poleg tega pa moti tudi živali in onesnažuje okolje.
Kar zadeva možnarje, ki se tudi v Pomurju uporabljajo zelo pogosto, sodijo ti med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim, kot so sporočili s PUMS, ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Na PUMS pred prazniki opozarjajo še na previdnost in strpnost na cestah, saj je pričakovan povečan promet, pred odhodom od doma pa naj tudi ustrezno zavarujejo svojo lastnino.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Ta člen med drugim določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno le ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pa tudi, da se tisti, ki uporablja acetilen oziroma karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, kaznuje z globo 104,33 evra. Po napovedih s PUMS to v praksi pomeni, da policisti tistih, ki bodo pokali s karbidom in pri tem upoštevali vsa varnostna navodila, ne bodo sankcionirali. Izjema je le pokanje ponoči, med 22.00 in 6. uro zjutraj. Tisti, ki bodo s pokanjem ponoči motili mir ali počitek ljudi, bodo kaznovani z globo najmanj 84,46 evra.
Na PUMS pred prazniki opozarjajo še na previdnost in strpnost na cestah, saj je pričakovan povečan promet, pred odhodom od doma pa naj tudi ustrezno zavarujejo svojo lastnino.
karbid pokanje petarde kazen