vestnik

Poklukar in Beovič - Prednostna uporaba mRNA cepiv, nižja starostna meja za tretji odmerek

A. G., 11. 10. 2021
Zajem zaslona
Zdravstveni minister Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid Bojana Beovič.
Aktualno

Na tiskovni konferenci sta govorca zdravstveni minister Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid Bojana Beovič. Poklukar pravi, da je v bolnišnicah devet bolnikov manj kot pred tednom dni, v intenzivni enoti število ostaja enako.

Poklukar je sporočil, da bolnišnico v Sežani zapirajo kot covid bolnišnico ter zmanjšujejo kapacitete v Novem mestu in Celju. V ostalih desetih bolnišnicah ostane 131 bolniških postelj za covidne bolnike.

Zdravilo regeneron  

Poklukar je pojasnil tudi, da uporabljajo zdravilo regeneron, ki se uporablja za zgodnje zdravljenje bolnikov z okužbo, za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, če obstaja tveganje za hujši potek bolezni. 

Dejal je, da je klinika za infekcijske bolezni 30. septembra posodobila priporočila, ki so posredovana vsem bolnišnicam. Pri aplikaciji zdravila je potreben nadzor, daje se le pod nadzorom zdravstvenega osebja in v bolnišnicah. Aplicira pa se ljudem, ki imajo hudo imunsko pomanjkljivost, so starejši od 65 let, imajo povečano telesna teža, sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni. 

Poklukar je dejal še, da je povprečna starost na covid oddelkih 70 let. "Smotrno je, da se starejši od 65 let nemudoma posvetujejo z osebnim zdravnikom in oglasijo v prvi bolnišnici za infuzijo regenerona."

Poživitveni odmere za vse starejše od 65 let 

Skupina predlaga, da se tretji, t. i. poživitveni odmerek priporoči za vse osebe, starejše od 65 let.

Priporočajo tudi, da se za cepljenje uporabljajo mRNA cepiva, vektorska v primerih kontraindikacij z mRNAcepili ali na izrecno željo pacienta. Pri mlajših od 30 let prednostna uporaba Pfizerjevega cepiva. 

Beovič: "Tisti, ki so cepljeni z vektorskimi cepivi, se lahko dalje cepijo z mRNA cepivi." 

Na novinarsko vprašanje, kaj se je zgodilo s pošiljsko cepiva Jansen iz Madžarske, Poklukar odgovarja: "Dostava cepiva iz Madžarske je bila zadržana, do tega ni prišlo."

Poklukar: "Svetujem, da se vsi cepimo, mladi, stari, nosečnice, kronični bolniki. Vsi zdravstveni delavci ter druge službe na področju socialnega varstva in ostalih, ki prihajajo pri delu dnevno v stik s prebivalci Slovenije.

Prednosti cepljenja odtehtajo tveganja. Razumem strah in negotovost, ki jo številni doživljate v tem čudnem tempu, ki ga narekuje koronavirus že več kot leto in pol. 

Podatki o hospitalizacijah kažejo, da so cepiva varna in učinkovita, morebitna vprašanja naslovite na osebne zdravnike, ki vaše zdravstveno stanje najbolj poznajo. 

Želim si, da se čimprej vrnemo v življenje pred korono, kar bo možno šele z dovolj visoko precepljenostjo. Vzor so nam države, ki so to že dosegle in se odprle. "

koronavirus poklukar beovič
Kaj zdaj berejo drugi