vestnik

Poklukar: Izbiranje cepiva morda mogoče šele po splošni precepljenosti v prvem krogu

STA, 12. 5. 2021
STA
Zagotovil je, da je ta trenutek cepiva proizvajalca AstraZeneca dovolj za cepljenje z drugim odmerkom.
Aktualno

Minister Janez Poklukar je poudaril, da mora vsak dobiti novo možnost za cepljenje proti covidu-19, tudi če je nekdo cepivo zavrnil. Ta trenutek zaradi prednostnih skupin cepiva ni mogoče izbirati, a minister verjame, da bo podlaga za to splošna precepljenost v prvem krogu. Izbira cepiva v naslednjih fazah bo odvisna od priporočil stroke.

Minister za zdravje Poklukar, ki se danes v okviru priprav na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije mudi v Bruslju, je v izjavi za medije dejal, da mora na podlagi zakona o pacientovih pravicah vsak dobiti možnost za cepljenje, tudi če določeno zdravstveno storitev oz. cepivo zavrne. A je nato po pravilih, ki jih določa zakon, ponovno uvrščen v čakalne sezname, je pojasnil.

Želijo pa si, da takoj, ko dosežejo določen nivo precepljenosti, državljanom omogočijo "prijavljanje na cepljenje v najširšem možnem obsegu".

"Ta trenutek zaradi prednostnih skupin, ki jih uveljavljamo, ne moremo hkrati uveljaviti tudi izbire cepiva. Lahko bi prišlo do nejasnosti pri določitvi predvidenih datumov cepljenja. S splošno precepljenostjo v prvem krogu verjamem, da bo podlaga, da odpremo tudi izbiro cepiva, ki pa bo v naslednjih faza zelo odvisna od priporočil stroke," je še dodal minister.



Zagotovil je, da je ta trenutek cepiva proizvajalca AstraZeneca dovolj za cepljenje z drugim odmerkom, saj Nacionalni inštitut za javno zdravje skrbno spremlja število prijav in cepljenj s prvim odmerkom, pa tudi podatke o dobavah cepiva tega proizvajalca.

Na nivoju EU pa je po njegovih besedah ključno, da od AstraZenece pridobi vso po pogodbi dogovorjeno količino. "Pričakujemo, da bo EU sklepala pogodbe z vsemi dobavitelji cepiv. Tudi z AstraZeneco se mora pogovarjati o eventualnih nabavah, kajti ta trenutek je AstraZeneca na evropskem zemljevidu pomembna. Nenazadnje se je z njo cepilo več 10 milijonov državljanov EU in tega ne gre zanemariti," je še opomnil.


Nacionalni koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci glede možnosti izbiranja cepiva povedala, da bo to mogoče, ko bo lahko država tedensko cepilnim centrom razdelila 150.000 odmerkov cepiv.

koronavirus epidemija cepivo cepljenje minister
Kaj zdaj berejo drugi