vestnik

Nacionalna strategija cepljenja: Prednostne skupine ostajajo enake, v Sloveniji 61 cepilnih centrov

Vestnik, 2. 3. 2021
Bobo
Janez Poklukar
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil vrstni red cepljenja.

Nova sestava strokovne skupine

Minister za zdravje Janez Poklukar je v svojem nagovoru dejal, da je zaradi situacije, ki je drugačna kot novembra in decembra, prevetril strokovno svetovalno skupino. Vodja skupine je Mateja Logar, ostali člani pa so Mario Fafangel, Bojana Beović, Simona Repar Bornšek, Miroslav Petrovec, Tjaša Žohar Čretnik, Milan Krek, Nina Gorišek Miksič, Matjaž Jereb in Lucija Mak Uhan. Koordinator bolnišničnih kapacitet ostaja Robert Carrota. 

Poklukar je dejal, da smo vsi zavezani k upoštevanju ukrepov, kot so zagotavljanje razdalje, nošnja mask, prezračevanje, razkuževanje, zagotoviti pa je treba tudi zadostno število varnega in učinkovitega cepiva. Dodaja, da smo še daleč od rumene faze, kljub vsemu pa je cilj ministrstva tudi izvajanje ostalih zdravstvenih necovid storitev. 

V posodobljeni nacionalni strategiji cepljenja je določenih 61 cepilnih centrov. Od tega jih je 13 v bolnišnicah, kjer se cepijo zdravstveni delavci in sodelavci, po mnenju stroke pa tudi nekateri kronični pacienti. Cepilni center bo tudi vojaška zdravstvena enota in NIJZ. Pojasnil je, da prednostne skupine za cepljenje ostajajo enake. Za 70-letniki bodo na vrsti kronični bolniki ne glede na starost, sledili bodo diplomati, potem skupina starejših nad 65 let ter nato zaposleni v vzgoji in izobraževanju. V tej skupini so tudi poslanci, državni svetniki, vlada in predstavniki ustavnega sodišča. Sledilo bo cepljenje kroničnih bolnikov od 18 do 64 let, potem zaposleni v kritični infrastrukturi in na koncu vsi ostali. 

murska-sobota, dom-starejših-murska-sobota, ceplenje, covid-19
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

Kdaj bodo na vrsto prišli šolniki, minister pravi, da ni mogoče napovedati. Ministrstvo bo danes podpisalo tudi novo pogodbo za nekaj tisoč odmerkov cepiva Pfizer, dobavljeno pa naj bi bilo v drugem kvartalu. Cepivo AstraZeneca se uporablja za kronične bolnike, stare med 18 in 64 let in za nepokretne na domu. Sicer pa Poklukar zatrjuje, da glede na omejeno število cepiva in zahtevno logistiko ni moč izbirati med skupinami. Kot pravi, je ključno, da imamo cepivo, ne katero cepivo. 

Na novinarsko vprašanje je še odgovoril, da je bilo po do zdaj še neuradnih informacijah sekvencioniranih 62 primerov britanskega seva, potrjen je južnoafriški sev, informacije, da naj bi bil v Sloveniji potrjena tudi nigerijska različica pa nima. Dodal je, da si zapiranja javnega življenja ne želi nihče, obstaja pa realna grožnja, zato je treba biti maksimalno previden. 

cepivo, sputnik V
Reuters
Fotografija je simbolična.

koronavirus janez-poklukar minister-za-zdravje