vestnik

Novi ukrepi še v tem tednu? Minister za zdravje o krajši karanteni

STA, Vestnik, 3. 1. 2022
STA
Minister za zdravje Janez Poklukar se nagiba h krajšanju karantene
Aktualno

Minister za zdravje Janez Poklukar je na ponedeljkovi novinarski konferenci spregovoril o novih protikoronskih ukrepih za zajezitev različice omikron.

Trenutno je v Sloveniji potrjenih 324 primerov okužbe z novo različico omikron, pri 2335 primerih pa obstaja sum na okužbo. "V tem tednu bomo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo v celoti," je med drugim povedal minister za zdravje. "Vsak dan šteje in vsak od nas šteje. Ne vemo, katera različica novega koronavirusa je zadnja in tista, ki hromi našo družbo," še dodaja. Poklukar je omenil tudi možnost pogoja PC (preboleli-cepljeni). A ob tem izpostavil, da če ukrepi v družbi niso sprejemljivi, so črke na papirju in ne dosegajo svojega namena.

Bo mogoče karanteno prekiniti prej?

Ker ima omikron po podatkih inkubacijsko dobo 2,5 dneva, torej polovico manj kot druge različice, so po Poklukarjevih besedah epidemiologom zastavili vprašanje, ali je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim izvidom testa. "V prihodnjih dneh namreč pričakujemo večje število obolelih zaradi različice omikron in seveda večje število karanten, kar bi lahko pomembno vplivalo na številne procese v družbi – tudi v gospodarstvu in širše," je povedal.

karantena, izolacija
Profimedia
"V tem tednu bomo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo v celoti," pravi minister za zdravje.
Na NIJZ so za STA povedali, da takega ukrepa še ni smiselno uvajati, saj pri nas različica omikron s krajšo inkubacijsko dobo še ne prevladuje. Bodo pa o tem ponovno razpravljali še v tem tednu. 

Poklukar o pogoju PC čaka na usmeritve stroke

Poklukar je na vprašanje o uvedbi pogoja PC (preboleli in cepljeni) odgovoril, da čaka na usmeritve stroke. Epidemiologi NIJZ niso najbolj naklonjeni niti uvedbi pogoja PC. "V trenutnem stanju, ko so vsi napori namenjeni obvladovanju širjenja virusa, po našem mnenju ostaja testiranje pomembno. Z vidika omejevanja širjenja okužb poudarjamo pomen po prosto dostopnem samotestiranju za celotno prebivalstvo," so minuli teden sporočili za STA. 

K obveznemu cepljenju so sicer vlado do sedaj pozvali že v strokovnem svetu UKC Ljubljana in v Slovenski zdravniški zbornici.



koronavirus epidemija ukrepi minister zdravje