vestnik

Pomurski odbor Desusa pozval k izključitvi poslancev iz stranke

Timotej Milanov, 23. 4. 2021
DeSUS
Desus danes v državnem zboru predstavljajo še Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, medtem ko so Roberta Polnarja iz stranke že izključili, Jurij Lep pa je izstopil iz njihove poslanske skupine.
Aktualno

Člani pomurskega pokrajinskega odbora Desusa so sprejeli sklep, s katerim izvršni odbor stranke pozivajo, da sproži postopek za izključitev poslancev iz stranke. Tak sklep so po njihovih informacijah pred kratkim sprejeli tudi v strankinih odborih v Mariboru in Novem mestu.

Kot je znano, je pomursko članstvo Desusa že dlje časa nezadovoljno z delom poslancev, posledično je že prišlo do več izstopov iz stranke, v Radencih so zaradi množičnega izstopa celo ukinili tamkajšnji občinski odbor. 

Poleg tega Pomurci zahtevajo še razrešitev predsednika sveta stranke Antona Urha in izvolitev njegovega naslednika. Kot pravi predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Janez Kardoš, to zahtevajo predvsem zaradi nedemokratičnega načina vodenja sej sveta stranke, pri tem podrobnosti ne razkriva. Svetu stranke prav tako predlagajo sprejem sklepa, po katerem se Desus ograjuje od dela poslanske skupine v tistem delu, ko ta ne deluje v skladu s sklepi organov stranke. Kot pravi Kardoš, jih ne glede na ustavno določeno vlogo poslancev, na katero se pri svojem ravnanju sklicujejo, že statut stranke zavezuje, da spoštujejo tudi odločitve stranke. 

0ed0d9d7ee955a44c65386dcbd8659af
Nataša Juhnov
Pomursko članstvo Desusa zahteva izključitev poslancev iz stranke

Desus, ki je imel v začetku mandata pet poslancev, danes v državnem zboru predstavljajo še Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, medtem ko so Roberta Polnarja iz stranke že izključili, Jurij Lep pa je izstopil iz njihove poslanske skupine in deluje v okviru poslanske skupine nepovezanih poslancev. 

Kongres stranke, na katerem bodo izvolili novo vodstvo, bo 19. junija. Svojo kandidaturo sta že napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope, pred kratkim je možnost kandidature potrdil tudi kmetijski minister Jože Podgoršek, ki mu je članstvo v stranki prenehalo, potem ko je Desus izstopil iz aktualne vladne koalicije. Tudi statutarna komisija stranke je ta teden odločila, da Podgoršek ne more kandidirati. Med članstvom po neuradnih informacijah prevladuje prepričanje, da so se za morebitno kandidaturo Podgorška skrivali predvsem poslanci in vodstvo ljubljanskega odbora, njegova kandidatura pa naj bi imela vlogo drobljenja glasov med konkurenti za predsednika stranke.

Preberite še: Jurša iz državnega zbora poslal svarilno pismo

desus poslanci-dz